Brüsszel igazat adott a Molnak

Európai Bizottság
European flags flutter in front of the European Commission’s Berlaymont building in Brussels, on September 22, 2014. Belgian authorities confirmed they had made several arrests as they sought to prevent jihadist fighters or sympathisers with the Islamic State extremist group from carrying out attacks against the European Commission’s Berlaymont building. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
Nem minősül tiltott állami támogatásnak, hogy a Mol 15 évig rögzített, az általánosnál alacsonyabb bányajáradékot fizet, ismerte el az Európai Bíróság döntése nyomán az Európai Bizottság. A Mol és az állam ugyanis még az előtt állapodott meg a rögzített kulcsról, hogy a járadékot megemelték.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság július eleji jogerős ítéletével összhangban október 26-án, hétfőn az Európai Bizottság is kimondta: nem tartalmaz állami támogatást az állam és a Mol 2005-ös megállapodása a bányajáradék rögzítéséről.

A Mol bíróságra vitte az ügyet

A bizottság 2010-ben hozott határozatot arról, hogy az állam és az energiaipari cég megállapodása, melynek értelmében a Mol 15 éven át rögzített bányajáradékot fizet, amelyet a járadék későbbi, 2008-as emelése nem érintett, tiltott állami támogatásnak minősül. A Mol az Európai Bíróságon támadta meg a döntést, és

a luxembourgi uniós bírák első- és másodfokon is a cégnek adtak igazat.

Objektív szempontok alapján

A bíróság azt állapította meg, hogy a bányajáradékról kötött 2005-ös megállapodás megkötésekor

az állam objektív szempontok alapján járt el,

ezért nem lehet olyan szelektív, csak a Molnak nyújtott állami előnyről beszélni, amely tiltott állami támogatást jelentene, mert külön előnyt biztosít a cégnek versenytársaival szemben. A bíróság szerint arról sincs szó, hogy az állam és a Mol azért állapodott volna meg, mert már akkor tudták, hogy 3 év múlva megemelkedik a bányajáradék, és az alól akarták volna mentesíteni a Molt.

Az Európai Bizottság igazat adott a Molnak Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az emelés előtt állapodtak meg

2005-ben, amikor a megállapodást megkötötték, a törvény 12 százalékban rögzítette a bányajáradék mértékét, az egyezség értelmében viszont a Mol 15 éven át körülbelül 12,5 százalékot fizet, noha egy 2008-as törvénymódosítás 30 százalékra emelte a bányajáradék mértékét. Az emelés alól a Mol a megállapodás révén mentesült.