Amerika új lopakodó szuperbombázót épít

HORIZONTAL FLAG PLANE BOMBER AIR FORCE MILITARY PLANE COMMEMORATION ILLUSTRATION AEROSPACE INDUSTRY
The US flag flutters in the wind beside a B-2 Stealth Bomber at the Palmdale Aircraft Integration Center of Excellence in Palmdale, California on July 17, 2014, as the US Air Force and manufacturer Northrop Grumman celebrated the 25th anniversary of the B-2 Stealth Bomber's first flight. Northrop Grumman is the prime contractor for the US Air Force's B-2 stealth bomber, a key component in the nation's long range strike arsenal and one of the most survivable aircraft in the world. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN
Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, melyik cég építheti a légierő új, lopakodó, nagy hatótávolságú bombázóit: a Northrop Grumman. A rivális Boeing fontolgatja, hogy megtámadja a döntést. Egyetlen gép 562 millió dollárba kerül majd, a program teljes költsége várhatóan 80 milliárd dollár lesz. Az első darabok 2025-ben állhatnak hadrendbe.
Vágólapra másolva!

A Northrop Grumman építheti az amerikai légierő új, nagy hatótávolságú, lopakodó szuperbombázóját, jelentette be az Egyesült Államok védelmi minisztériuma.

Nukleáris és hagyományos arzenállal

A gép terveit természetesen nem hozták nyilvánosságra, de a bejelentés szerint hagyományos és nukleáris fegyvereket is képes lesz célba juttatni. Nagy hatótávolságú lesz, vagyis

a világ bármely pontján be tudják majd vetni amerikai bázisokról.

Egyelőre azt sem tudni, hogyan fog kinézni az új gép, de a találgatások szerint a szintén lopakodó (pontosabban alacsony észlelhetőségű) B-2-es bombázóra hasonlít majd, amit úgyszint a Grumman épített.

2025-ben már harcolhatnak

A bejelentés szerint egy gép 564 millió dollárba, vagyis 159 milliárd forintba kerül majd. Elemzők szerint

a projekt teljes költsége legalább 80 milliárd dollár (22601 milliárd forint) lesz,

ha a légierő 100 darabot vásárol, ahogy most tervezik, írja a Reuters. A védelmi minisztérium azt szeretné, ha a gép legkésőbb 2025-ben hadrendbe tudna állni.

A Boeing még keresztbe tehet

Az újgenerációs stratégiai bombázó megépítésére a Boeing és a Lockheed Martin is pályázott. Az eredmény kihirdetése után a Boeing azt nyilatkozta, „erősen fontolgatja”, hogy tiltakozni fog a döntés ellen. Ha így tesznek, azzal akár 100 nappal is késleltethetik a program indulását.

A B-2-eseket is a Grumman építette Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Szükség van a frissítésre

Az új gépek az amerikai légierő B-52-es és B-1-es bombázóit váltanák, illetve azok mellett működnének. A B-52-eseket még az 1940-es években tervezték, az első darabok az 50-es években álltak hadrendbe. A típus az elmúlt két évben új fejlesztéseket kapott, várhatóan a 2040-es évekig marad szolgálatban.

A B-1-esek tervezése a 70-es években kezdődött és a 80-as években fejeződött be, az elterjedt B-variáns 1986-ban állt szolgálatba. A típust előreláthatóan a 2030-as évekig biztosan hadrendben tartja az amerikai légierő.