Felhőben a jövő

SAP technológia cloud felhő hasít
Vágólapra másolva!
Nem kérdőjelezhető meg, hogy a jövő a felhő alapú szolgáltatásoké, ám a vállalati IT-cégek számára a váltás egyértelműsége mellett annak költségei is láthóak, ami most éppen az SAP menedzsmentjének okoz fejtörést.
Vágólapra másolva!

Nem túl rózsás kilátások

A német szoftveróriás menedzsmentje ugyanis ma bejelentette, a korábbi 2017-es profitcélok vélhetően nem teljesülnek majd, mivel váltás kapcsán a nyereséghányad csökkenni fog. A vezetők 2017-re a korábbi 7,7 milliárd euró helyett csak 6,3-7 milliárd eurót várnak az operatív profit területén, ami azért jelentős csökkenés.

A nyereséghányad pedig még úgy is csak 30-33 százalék között maradhat, hogy az árbevételtől is a korábbi 22 milliárd euró helyett 1 milliárddal kevesebbet vár a cég. Az operatív profithányadra egyébként 35 százalékkal számolt korábban a cég.

Gyors váltás

Talán az lehet a legfőbb probléma a felhő alapú szolgáltatásokra történő váltás során, hogy a bevételek ebben a szegmensben jellemzően előfizetési díjként, havonta, folyamatosan jelentkeznek, nem pedig egy használati fázis legelején.

Mondani sem kell, hogy a költségek viszont már jóval korábban jelentkeznek, legyen szó akár fejlesztési kiadásokról, akár különböző felvásárlásokról. Az SAP egyébként az elmúlt években 20 milliárd dollárt költött akvizíciókra, például a SuccessFactors, vagy éppen a Concur Technologies is a cég kezébe került.

Ezzel együtt Bill McDermott, a cég vezérigazgatója optimista, és kiemelte, hogy a nyereséghányadok mellett azért a piaci részesedés fontosabb. Hosszabb távon egyébként igaza lehet, ugyanis a felhő alapú szolgáltatások piaca 2018-ra már 83 milliárd dolláros lehet az IDC előrejelzései alapján. 2020-ra pedig a vezetők már 7,5-8 milliárd eurós lehet az SAP árbevétele a szegmensben, ami 2014-hez képest hétszereződést jelentene.

Egyelőre elmarad

Idén viszont csak 1,95-2,05 milliárddal számolnak, ami némileg szintén elmarad az elemzők elképzeléseitől, a konszenzusban lévő 2,08 milliárd eurótól. A negyedik negyedéves számok szintén nem arattak osztatlan sikert, az elemzői várakozásokat csak éppen hogy sikerült megverni, még úgy is, hogy az utóbbi hetekben azért rendesen jöttek azok lefelé. Az új szoftver-eladások pedig szintén gyengécskére sikerültek a negyedik negyedévben, 2 százalékos éves alapú visszaesést mutatott. Pedig még a gyengülő euró is segített, anélkül 5 százalékos lett volna a zsugorodás.

Mondani sem kell, hogy az elemzők és befektetők körében nem aratott osztatlan sikert a mai bejelentés, több mint 4 százalékos mínuszban jár az árfolyam, ezzel pedig messze a legrosszabb papír a DAX komponensei közül. Ezzel ráadásul az árfolyam az 50 és 200 napos mozgóátlagok alá csúszott vissza, így érdekes lehet figyelni, nap végére sikerül-e a fontos szintek fölé visszakerülni, avagy sem.

Az SAP napi grafikonja (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu