Csont nélkül kihasználtuk az uniós forrásokat tavaly

Vágólapra másolva!
Rekordévet zárt Magyarország az uniós források kifizetésében, mondta el Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

A december végi adatok alapján 1845 milliárd forintot már kifizettek, mondta el a politikus, de ezt a számot még valamelyest feljebb húzhatják a kereskedelmi bankok visszajelzései. Hazánk ezzel 6865 milliárd forintot kifizetett a 2007-2013-as ciklus fejlesztési forrásaiból, így a kormányzat szerint Magyarország lehet az első tagállam, amely a rendelkezésre álló fejlesztési keretet 100 százalékban felhasználja. 2015-ben kevesebb pénzt kell kifizetni, mint például 2013-ban vagy 2014-ben, ráadásul sokkal több pályázatot fejeznek be és számolnak el a kedvezményezettek. Csepreghy Nándor szerint hazánk így 150 milliárd forinttal teljesítette túl az időarányos szintet.

A 2007-2013-as időszak kifizetései 2015-ben véglegesen lezárulnak, a kormány pedig magasabb kötelezettségvállalási szintet engedélyezett az uniós források felhasználásában annak érdekében, hogy néhány projekt bedőlése esetén is garantálható legyen a 100 százalékos forrásfelhasználás – mondta még el a helyettes államtitkár.

Az idén az előző ciklus lezárásával párhuzamosan egyre több pályázat lesz majd a 2014-2020-as fejlesztési források felhasználására. Az Európai Bizottság szóvivője 2014 év végén arról nyilatkozott, hogy megvan a magyar operatív programok többségének a szakmai jóváhagyása, erről még a hivatalos értesítés nem érkezett meg, ezt követően a kormány azonnal napirendre veheti az új fejlesztési időszakra szóló pályázati kiírás kérdését is – mondta Csepreghy Nándor.