Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ez az év egyik legrosszabb kereskedési napja

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bizonyára sok tőzsdei befektető és kereskedő hallotta már, hogy az ősz első hónapja, azaz szeptember általában a leggyengébb tőzsdei teljesítményt, sőt negatív hozamokat szokott produkálni, legalábbis a statisztikai adatok alapján. De lehet, hogy azt eddig kevesen tudták, hogy a szeptember 30-ai kereskedési nap az év egyik legrosszabb átlagos hozamával 'kecsegtet', ráadásul a 2009 óta tartó tőzsdei emelkedés során folyamatosan veszteséget hozott ez a nap.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy-másfél hónapban rég nem látott tőzsdei kilengéseket láthattak a tőzsdei befektetők, és a kedélyek még most sem csillapodtak le teljesen. Szeptember hozta a megszokott formáját, tudniillik megint gyenge, sőt mínuszos teljesítményeket látni a börzéken.

De hogy a sorminta teljes legyen, érdemes egy pillantást vetni a Bespoke Invest 1945 óta vezetett statisztikai adataira is, hisz a MarketWatch írása szerint szeptember utolsó kereskedési napja az esetek 38 százalékában hoz csak nyereséget, minden más alkalommal veszteséget látni, így nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az év egyik legrosszabb kereskedési napjával szokott záródni az ősz első hava.

1945 óta a leggyakrabban előforduló 10 legrosszabb kereskedési nap Forrás: MarketWatch

A táblázatból jól látható, hogy a szeptember 30-ai átlagos teljesítmény 0,15 százalékos veszteség, ezzel igazából az év ötödik legrosszabb kereskedési napja.

Ugyanakkor láthatjuk azt is, hogy a 2009 óta tartó részvénypiaci rali során eddig egyetlen napot sem tudott nyereségben zárni a szeptember 30-ai kereskedési nap. Ez pedig nem jó ómen a mai napra sem.

Szeptemberben már több írást is lehetett olvasni arról, hogy miért lehet mumus az ősz első hava. Például Ryan Detrick pénzügyi blogger arról írt, az év 38., 39. és 40. hete (ami szeptemberre esik) a leggyengébb tőzsdei teljesítményt szokta hozni az 1950 óta vezetett adatsorok szerint.

Eddig csak a szeptember 11-én záródó héten tudott pozitív eredményt felmutatni az amerikai S&P 500 tőzsdeindex, a teljes havi produkciója pedig 4,47 százalékos esés. Így ha csak a szerdai kereskedés során nem történik valami óriási fordulat a piacokon (már pedig a reggeli kereskedési adatokat elnézve erre bőven meg van az esély, legalábbis egy erősen pluszos zárásra - a szerk.), akkor a szeptemberi zárástól sem érdemes túl sok jót várni.

Az S&P500 index árfolyamalakulása szeptember 1-je óta Forrás: Investing.com, Investor.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről