Kész empátiatréning a Zuckerberg könyvklub

könyv
Vágólapra másolva!
A világ legbefolyásosabb üzletembereiben, úgy tűnik, nem a self-made man kemény munkával épített vagyona az egyetlen közös pont. Hanem a könyvek iránti fanatikus rajongás is.
Vágólapra másolva!

Bill Gates külön olvasmányrovatot tart fent a blogján, tavalyi listájából ezt az ötöt ajánlja jó szívvel mindenkinek.

Warren Buffet ifjúkorában 650-700, de megesett, hogy 1000 oldalt olvasott el naponta – úgy mondja, ma is ideje 80 százalékát könyvekkel tölti. Ez az a kilenc olvasmány, amely mellett szerinte egyetlen befektetőnek sem szabad elmenni.

Arra a kérdésre, hol tanult meg rakétát építeni, Elon Musk rendszeresen annyit válaszol, szokott olvasni. A Tesla frontembere visszahúzódó gyerek volt – állítólag annyit szekálták a többiek az iskolában, hogy ez a fantáziavilágba kergette, így talált rá Tolkien és Aszimov műveire.

Az olvasás olyan elixír, amely az üzleti élet szereplőit is komolyan befolyásolhatja.

Forrás: Flickr

Az a léleknek, ami a sport a testnek

Nem vonja ki magát a milliárdos betűfalók köréből a Facebook-mágnás sem. Mark Zuckerberg az idei újévi fogadalmát tartotta be, amikor megalapította a könyvklubját – micsoda meglepetés – Facebook oldal formájában.

Maga a fogadalom úgy szól, legalább kéthetente a magáévá tesz egy újabb kötetet. A projektet pár nap alatt mintegy 140 ezer Zuck-rajongó lájkolta, mára közel félmilliót számlál az oldal. Van ugyan matematikai esélye annak is, hogy egy a falon megjelent javaslat lesz a következő választása, de a masszív trend szerint ő befolyásolja a lájkolókat: ha megemlít egy címet, a tömeg valószínűleg néhány nap alatt lenullázza az Amazon raktárkészletét (Jeff Bezos meg majd csak kitalálja, mivel hálálja meg a kedvességét).

A szegények portfoliója

Január óta 16 könyvet dolgozott fel a hatalmas csoport. Az olvasás mindenképpen mélyíti a beleérzőképességet, de az a kötet, amelyet Zuckerberg a tizenhetedik közös olvasmányuknak választott, valóságos empátiatréningnek ígérkezik. Ez a 2010-ben megjelent tanulmánygyűjtemény azt taglalja, hogyan él meg csaknem hárommilliárd ember – a világ lakosságának majdnem fele – napi 2 és fél dollárból.

Figyelemre méltó választás a harmincegyéves techvállalkozótól, akinek vagyonát 40 milliárd dollárnál többre becsülik.

„Az embernek beleszakad az agya, hogy több mint egymilliárd embernek alig napi egy dollárt vagy annál is kevesebbet kell beosztania. Ez a könyv azt mutatja be, hogyan gazdálkodnak egész családok ennyi pénzből. Abban bízom, hogy ha elolvassuk, valahogy okosabbak leszünk abban, mi mivel tudnánk támogatni és segíteni őket” – írja a saját Facebookján.

Nehéz elképzelni, hogy ne növelje az empátiát a nyugati szemléletű olvasóban, amint megismeri az apró, hétköznapi részleteit annak a küzdelemnek, amelyből a csaknem nincstelenek élete áll reggeltől estig.

Az Oprah-hatás

Ha így folytatja, Zuckerberg elérheti az úgynevezett Oprah-hatást. Oprah Winfrey 1996-ban nyitott könyvszekciót országszerte imádott showműsorában, és ezzel, röviden szólva, az egész országot lázba hozta az olvasásra.

Az Oprah-hatásnak hála sosem látott buja virágzásnak indult a könyvpiac az Egyesült Államokban. Zuckerbergnek idáig ugyan még nagyon nagy utat kell bejárnia, de több tízmillió követőjével, lájkolójával és hívével akár hasonló földcsuszamlást is előidézhet.