Már két Audi gyár bevételét tapsoltuk el az IT-problémával

álláskeresés, önéletrajz
Man using a laptop on a couch
Vágólapra másolva!
Az informatikus mérnökképzés fejlesztése piacképes válasz lenne a piacképtelen diplomákra.
Vágólapra másolva!

Óriási hiánnyal küzd az informatikus mérnökszakma. Ha egy vállalat igazán tapasztalt és kompetens munkaerőt szeretne alkalmazni, gyakorlatilag nem is érdemes máshol körülnéznie, mint a konkurens vállalatoknál.

Igény volna rá Forrás: Photononstop/Fabrice Lerouge

Ezt Langmár Péter, a Lab.Coop, a Green Fox Academy egyik alapítócégének vezetője mondta el az Informatikai Vállalkozások Szövetségével közösen tartott sajtóeseményen. Fazekas Barbara egy ellentmondásról beszélt: egyrészt ma az informatikusok mind anyagi szempontból, mind a szakmai lehetőségek tekintetében irigyelt helyzetben vannak, másrészt rengeteg magasan kvalifikált tehetség csak kallódik a piacon. „Ők sem a szakmai kihívások, sem az egzisztenciális lehetőségek tekintetében nem találták meg a számításukat” – fogalmazott Fazekas Barbara.

Horváth Ádám, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége oktatási igazgatója kitért arra, hogy bár a hivatalos statisztika szerint 10 ezren keresnek munkát a szakmában, a saját, még meg sem jelent kutatásuk alapján reális több mint 20 ezer főről beszélni. „Eközben 2014­ben informatikai területen mindösszesen 366 fő szerzett mesterképzésen diplomát" – tette hozzá.

Bárdos Kristóf, a szintén Green Foxalapító Digital Natives vezetője bejelentette, hogy a probléma megoldásaként olyan programot hoztak létre, amely hidat emelhet a képzett szakembereket nagyban kereső IT cégek és az ambiciózus pályaváltók között.

„A hazai IT szektor már jelenleg is a GDP 13,7 százalékát adja. Ha rendelkezésre állnának a keresett informatikusok, az további, akár két új Audi gyár felépítésével egyenértékű hatást jelentene” – mondta el Horváth Ádám.