Vágólapra másolva!
Kezd visszaállni a rend a Keletinél, de ennek nem minden üzlettulajdonos örül. Volt olyan gyorsétkezde, ahol háromszorosára ugrott a forgalom, amíg a menekültek ki voltak zárva a pályaudvarról, és a téren várakoztak. Máshol viszont sok vevőt veszítettek.
Vágólapra másolva!

Körülnéztünk a Keletiben, hogyan változott az élet a menekültek miatt. Már a helyszíni tudósításaink alatt is feltűnt, hogy a boltosok nagyon különbözően reagáltak a menekültek jelenlétére. A nagyobb gyorséttermekben például nem működött a wifi, azt mondták, azért kapcsolták le, hogy ne az ajtóban lógjanak az emberek a mobiljukat nyomkodva.

Máshol azonban láthatóan tárt karokkal fogadták az új vevőket.

A menekültek kényszerű magyarországi tartózkodása alatt jó néhány, a Keletihez közeli üzlet megsokszorozta a forgalmát.

Többen arról számoltak be, hogy a legkritikusabb napokon még szünetre sem nagyon tudtak elmenni, annyian álltak sorba náluk.

A legnépszerűbb étel a pizza volt, de ment a girosz is Forrás: Origo

Egy hétig csak vega pizzát sütöttek

Az egyik helyi pizzázónál például azt mondták, hogy a forgalom a háromszorosára ugrott. Szeptember első hetében szinte csak menekültek vásároltak. Ők pedig csak a vega pizzát vitték, így egész héten azt sütöttek.

Az aluljáróban ekkor lépni sem lehetett, mert mindenhol aludt valaki. Egy kis gyorsétkezdében viszont tartották a frontot. Mivel még éjszaka és vasárnap sem zártak be, sokszor ez volt az egyetlen hely, ahol lehetett enni valamit a környéken. Az eladó szerint azonban megvan a böjtje a nagy rohamnak. Most tiszta az aluljáró, nincsenek menekültek, a vevők mégis elmaradoznak.

A régiek nehezen szoknak vissza

– mondta.

Az aluljáróban lévő boltokba nem nagyon ment be más, csak a menekültek Fotó: Polyák Attila - Origo

A girosz is népszerű étel a menekültek között. Tálat viszont kevesebben vettek, inkább az olcsóbb pitát kérték kólával. A környékbeli trafikosok szerint nem spóroltak a menekültek, mindig a legdrágább cigit kérték. Kevesen tekerték maguk a dohányt, csak a legnagyobb dohányosok.

Összességében azonban nem nőtt a dohányboltok forgalma az eladók szerint.

Ennek okát csak halkan súgták a fülembe, szerintük sokan félnek a menekültektől, és inkább más környéken vesznek cigit.

Nem megy a csempészcigi

A Keletinél nyíltan árulják a csempészett cigarettát. De az üzlet nem megy olyan jól, amióta a helyiek kerülik a környéket. Az aluljárónál üzletelő család szerint néha meg lehetett egyezni a menekültekkel, vett is némelyik cigit tőlük, de a többség a trafikokba ment.

Nem veszik a csempészcigit a menekültek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ruhák adományból

Az aluljáróban és a felszínen is van egy-egy pékség, amelyek forgalma nagyot esett az elmúlt hetekben. Az aluljáróban a fele volt egy átlagos napénak. Az eladó szerint inkább a kávé és a fekete tea ment.

A környéken több turkáló és ruhásbolt van, de egyikbe se mentek be tömegesen menekültek. Rengeteg ruhaadományt kaptak, a környék kukáiba is ezekből vagy a levetett darabokból kerülhetett sok. Így ott most a helyiek válogatnak maguknak ruhát.

A menekültek kidobott ruhái között válogatnak most Forrás: Origo

Csak az vett WC-papírt, aki segíteni szeretne

A téren lévő drogériában sem tapasztaltak nagy forgalomnövekedést. Sőt, szerintük inkább némileg kevesebben vásároltak ott. Külön rákérdezve azokra a termékekre, amelyek a menekülteknek fontos lehet, mint a WC-papír, pelenka, azt mondták, hogy ezeket inkább azok vették, akik segíteni jöttek ide.

A mobiltelefonokat áruló üzletekben sem igazán volt nagy a pörgés. Sem a mobiltöltő, sem más nem fogyott kiemelkedően az elmúlt időszakban. SIM kártyát is kevesen vettek, nem akartak innen telefonálni.

Nem kellett a forint

A pénzváltókban 10-15 százalékkal nőtt a forgalom. De nem a forint, hanem az euró volt a legkelendőbb. Abból néhány százat váltottak.

Az is mutatja, hogy mennyire nem akarnak itt maradni a menekültek, hogy forintot ezresével váltottak. Sőt sokszor inkább rosszabb árfolyammal a boltokban is euróval fizettek.