15 éve mértek akkora pesszimizmust, mint most

durva veszély kockázat hangulat félelem befektetés tőzsde
Vágólapra másolva!
A tőzsdei befektetők körében mért pesszimizmus 15 éve nem látott mértéket öltött. Ha ennyire sokan félnek, akkor statisztikai megfigyelések alapján gyakorta közel szokott lenni a részvénypiaci fordulat. Persze nem kell egyből ugrani, de sok spekuláns számára ez felhívás keringőre. 
Vágólapra másolva!

Mark Hulbert, a jellemzően szentiment alapú kereskedést folytató Hulbert Financial Digest alapítója, illetve a MarketWatch szenior publicistája számos piaci hangulatjelző indikátort szokott megvizsgálni a különféle tőzsdei előrejelzések elkészítéséhez. Most azt vette górcső alá, hogy a Nasdaq-ot követő befektetők átlagosan mekkora részvénykitettséget javasolnak a jelenlegi körülmények között (ha keveset, akkor inkább a félelem, ha sokat, akkor pedig az optimizmus jellemző). Erre pedig felállította az úgynevezett HNNSI-indexet (Hulbert Nasdaq Newsletter Sentiment Index).

A Nasdaq-ról köztudott, hogy a leggyorsabban szokott reagálni a befektetői hangulat változásaira, ennek megfelelően pedig rugalmas alkalmazkodik az értékpapír-kitettség tekintetében is. Éppen ezért

a HNNSI-index az egyik legérzékenyebb piaci hangulatjelző indikátor

- írja a MarketWatch.

David Aronson piaci elemző, illetve korábbi pénzügyi professzor létrehozott egy továbbfejlesztett, úgynevezett tisztított HNNSI-indexet, amely szerint

olyan extrém szinteken jár a tőzsdei befektetők körében mért pesszimizmus, amilyenre legutóbb az internetlufi csúcsán - azaz 2000 elején - volt példa.

Ráadásul jóval mélyebben van, mint az augusztusi tőzsdei pánik során, pedig azóta emelkedni tudtak az árfolyamok, és a hangulat sem olyan borús. De a szimpla, nem tisztított index is 5 éves mélyponton tanyázik.

A tisztított HNNSI-index rekord nagyságú pesszimizmust tükröz (pirossal a Nasdaq Composite index) Forrás: David Aronson, MarketWatch

Már pedig ha ilyen méreteket ölt az aggodalom, ott sokszor meglepetést okozhatnak az árfolyamok. Ugyanakkor Aronson arra is felhívja a figyelmet, hogy az indikátor általában előbb szokott fordulni, mint a piaci árfolyamok. Így nem árt az óvatosság, mert könnyen lehet, hogy a tőzsdei indexek előbb még letesztelik az augusztusban látott mélypontokat, és csak azután láthatunk majd fordulatot az árfolyamokban.

A Nasdaq Composite index árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu