Varga: tartható a 2016-os költségvetés

Varga Mihály Varga Mihály
Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter
Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint nem kell módosítani a büdzsét az újabb hitel-forintosítások miatt, mert azok 31 milliárd forintos költségének felét a bankok állják, ráadásul az ügyfeleknek több év alatt írják jóvá az összeget.
Vágólapra másolva!

Nem lesz szükség a 2016-os költségvetés módosítására a devizaalapú személyi és autóhitelek forintosítása miatt - mondta a nemzetgazdasági miniszter az M1 műsorában. Varga Mihály szerint ugyanis az ügyfeleknek járó 31 milliárd forintot több év alatt írják jóvá, és a felét a bankok fizetik.

Évi néhány milliárd

Varga Mihály szerint tehát

a jóváírás a bankok és a költségvetés számára is csak néhány milliárd forintos megterhelést jelent majd évente,

emiatt a 2016-os költségvetéshez "nem kell hozzányúlni". Hozzátette: akinek devizaalapú személyi és autóhitele van, annak nem lesz sok teendője.

Varga Mihály szerint az újabb forintosítás nem terheli meg a költségvetést Fotó: Bielik István - Origo

A parlament szeptemberben elfogadja a szükséges törvénymódosításokat, októberben-novemberben kihirdetik a törvényt, a bankok kampányt kezdenek, december elsejei határnappal rögzítik a szerződés aktuális tőke- és kamatszámait. Erről december 15-étől küldenek értesítést az ügyfeleknek.

Nincs sok teendő

Varga szerint ha az ügyfél ezzel egyetért, nincs teendője, de ha továbbra is svájci frankban vagy euróban akar törleszteni, akkor meg kell keresnie a bankját. Közölte: az ilyen hitelek 95 százaléka svájci frank alapú, az állam és a bank frankonként 31 forint támogatást ad a hitelek kiváltásához.