Változnak az osztalék elszámolásának szabályai

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés módosította a számviteli törvényt, így a 2016-os üzleti évtől az osztalék elszámolásának a szabályai is változnak. Az Ado.hu összeszedte, hogy pontosan mit kell másképp csinálnunk a következő évtől.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 2015. június 23-án a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CI. törvénnyel módosította a számviteli törvényt és a Polgári Törvénykönyvet – írja az Ado.hu. A módosításokat a 2016. évben induló üzleti évről készített beszámolóra kell először alkalmazni. Az osztalékfizetés – mint a társasági befektetés hozama – alapvető fontosságú a vállalkozások életében, ezért a téma kiemelt figyelmet érdemel.

Az osztalékfizetés nagyon fontos a vállalkozók életében Fotó: Origo

Így működött eddig

Osztalékot elsődlegesen a tárgyévi adózott eredményből kell fizetni. Ha a tárgyévi adózott eredmény nem nyújt fedezetet a fizetendő osztalékra, akkor osztalékfizetési célból a szabad, pozitív eredménytartalék is igénybe vehető. A társaság az osztalékfizetésről évente egy alkalommal, a beszámoló elfogadásával egyidejűleg határozhat, amely döntés véglegesnek minősül. A társaság két, egymást követő beszámoló elfogadása közötti időszakban csak osztalékelőleg fizetéséről határozhat, megfelelő fedezet alátámasztása mellett. Az osztalékelőleget a jóváhagyott végleges osztalék összegébe bele kell számítani, és csak a különbséget kell rendezni. 2015-ös változás volt, hogy osztalékot nemcsak pénzben lehet a tulajdonosoknak teljesíteni, hanem nem pénzbeli juttatás formájában is.

Mi változik a 2016-os üzleti évtől?

Az első lényeges változás az osztalék kifizethető alapjával kapcsolatos. Eddig az osztalék elsődleges alapja a tárgyévi adózott eredmény volt, amelyet szükség esetén ki lehetett pótolni az eredménytartalékkal. „Az új szabály értelmében az osztalék alapja „az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék”, azaz a két eredménykategória összege lesz a kifizethető osztalék maximuma” – kezdi a legfontosabb változással az adózási portál. Ez azokban az esetekben okoz változást, ha a tárgyévi adózott eredmény negatív, és a társaság rendelkezik pozitív eredménytartalékkal.

Változott a helyesbített saját tőke számítása is. A jövőben a helyesbített saját tőke alatt a lekötött tartalékkal és pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőkét kell érteni. Az osztalékalap megváltozott számítási módját értelemszerűen alkalmazni kell az osztalékelőleg fizetésekor, a saját részvény, üzletrész megszerzésekor vagy abban az esetben, ha a jegyzett tőkét a jegyzett tőkén felüli saját tőke terhére emelik fel. A további változásokról és változás által felvetett kérdésekről az Ado.hu cikkében olvashat.