A nyár a társasági adózásban is változást hoz

pénz, forint, pénztárca, Önnek is pár ezresébe kerülhet Matolcsy tévedése cikhet
Vágólapra másolva!
A nyári adócsomag változást hozott a társasági adózás terén is. A legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze az Adózásról érthetően blog.
Vágólapra másolva!

Visszamenőlegesen lehet alkalmazni a növekedési adóhitelt

A társasági adó törvény módosításával 2015-re visszamenőlegesen lehet alkalmazni a növekedési adóhitelt, amely alapján adóhalasztást érvényesíthetnek a dinamikusan fejlődő vállalkozások. Az adózás előtti (számviteli) eredményüket egy éven belül ötszörösére növelő cégek a növekmény után járó adóterheket (a feltöltési kötelezettséget valamint az éves adót) halasztva teljesíthetik.

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy adójukat ugyan a normál szabályok szerint kell megállapítaniuk, azonban ezt halasztva, a tárgyévet követő két adóév során kell megfizetniük. Ráadásul az adóhitel számítása során nem kell figyelembe venniük az osztalék- és kamatjövedelmeket, valamint bizonyos kapcsolt vállalkozástól kapott visszafizetési kötelezettség nélküli juttatásból származó bevételeket” – írja az Adózásról érthetően blog, a Leitner Leitner adótanácsadó cég.

A külföldön adóztatható jövedelmek mentesítése szigorúbbá válik Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A bírságok növelik a társasági adó alapját

A vállalkozások által fizetendő bírságok és egyéb jogkövetkezmények növelik a társasági adó alapját. Az ennek ellentételezésére bevezetett új szabályok szerint azonban ezek visszatérítése az adóalap csökkentéseként vehetőek figyelembe már a 2015-ös adókalkulációk során is.

Bevezették a progresszív mentesítést

A külföldön adóztatható jövedelmek mentesítése szigorúbbá válik, a progresszív mentesítés bevezetésével ugyanis az adót már nem csupán a hazai jövedelem kapcsán kell megállapítani, hanem a külföldi fióktelep, telephely jövedelmével együtt, majd az így megemelt progresszív adóalapra számított adóból kell a külföldön adóztatható jövedelemre jutó társasági adót levonni. A törvényváltozás 2015. július 25-én lépett hatályba.