Szerdán szavaznak a görög mentőprogramról

Görögország EU zászló
Vágólapra másolva!
A német Bundestag mellett a holland parlament is szerdán vitázik, majd szavaz az euróövezet által a súlyosan eladósodott Görögországnak nyújtandó újabb, immár harmadik nagy támogatási csomagról.
Vágólapra másolva!

Szerdán Hollandiában és Németországban is fontos döntést hoz a parlamentek alsóháza a görög mentőcsomagról. Mindkét országban döntenek a Görögországnak nyújtandó 86 milliárd eurós, immár harmadik nagy támogatási csomagról.

Jóvá kell hagyni

A 86 milliárd eurós pénzügyi injekciót - amiről a napokban született megállapodás a kormányok képviselői között - az eurózóna több országában a nemzeti parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A görög mentőcsomagról szavaz a német és a holland parlament Forrás: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Az idő sürget: Athénnak e hónap 20-áig pénzhez kell jutnia, mert aznap 3,4 milliárd eurót kell törlesztenie az Európai Központi Banknak. A tervek szerint Athén ncsütörtökön hozzájuthat az első 13 milliárdhoz.

Berlin támogatja

A német törvényhozás vitája szerda délelőtt lesz, és dél tájban szavaznak. Hollandia parlamentjének 150 tagú alsóháza délben kezdi meg a görög vitát, majd délután szavaz.

Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schaeuble pénzügyminiszter Forrás: REUTERS/Fabrizio Bensch

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter üdvözölte az új görög mentőprogramról kötött megállapodást, de figyelmeztette Athént, hogy szigorúan ellenőrzik majd a reformokat.

Nem gáncsolják

Holland belpolitikai kommentátorok szerint Mark Rutte jobbközép kormánya a vitában erős ellenállásra számíthat az ellenzék részéről.

Mark Rutte holland miniszterelnök erős ellenzáki ellenállásra számíthat a vitában Forrás: www.michellemuus.nl/Michelle Muus

Ám ha délben a Bundestag - az euróövezet legnagyobb súlyú donorállama nevében - rábólint a csomagra, akkor várhatóan a hollandok sem gáncsolják el.