Százmilliós tételben ment a kínai hamisítás

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
Új százjüanost hoznak forgalomba novemberben Kínában, a legnagyobb címletű bankjegyet ellátják a hamisítást megnehezítő újabb elemekkel, de a dizájn lényegében marad Mao Ce-tung néhai államelnök portréjával együtt - jelentette be a kínai jegybank hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az új bankjegyet a számlálógépek és az elterjedt ATM-automaták könnyebben felismerjék - közölte a Kínai Népi Bank szóvivője újságírókkal. A változtatások elsődleges célja elmondása szerint az, hogy semlegesítsék az ismert hamisítási technológiákat, és megnehezítsék a jövőben próbálkozók dolgát. Az 1999-ben kibocsátott ötödik jüan-sorozatnak ez lesz a harmadik kiadása.

Az értéke még nem hasonlítható a dollárhoz, a biztonsági szint már közelít Forrás: AFP

Az első sorozatot még a kínai polgárháború időszakában, 1948 decemberében adta ki az akkor alapított központi bank. A második, 2005. évi kiadással összehasonlítva most néhány színbeli és grafikai változtatást hajtanak végre, továbbá a sorozatszámot nemcsak a baloldalon szerepeltetik, hanem a jobb oldalon is függőlegesen, a biztonsági csík mellett.

Miért pont ezt ne hamisítanák

Kínában a bankjegyhamisítás soha nem látott méreteket öltött, tavaly 532 millió jüan névértékben foglaltak le az eredetire megtévesztésig hasonlító bankókat, míg 2012-ben 329 millió jüan névértékű hamis pénzt koboztak el. A hamis bankjegyek több mint 90 százalékát a dél-kínai Kuangtung tartomány keleti részében gyártják; a hatóságok itt minden évben körülbelül ezer esetben indítanak nyomozást. Egy hamis 100 jüanos (4500 forint) első gazdájához általában 6 jüanért (274 forint) kerül, előfordul, hogy az interneten is hozzá lehet jutni.

Nőhet a bizalom

A hongkongi South China Morning Post című lap szakértője szerint a lépés mindenképpen növelni fogja a jüan iránti bizalmat, de úgy vélte, emellett a kínai nemzeti valuta stabilitását szolgáló reformra is szükség van. Hu Hszing-tou szerint ennek részként viszont a kormánynak a jövőben kevesebb százjüanost kellene nyomnia.