Kitört a háború a jegybank és a Magyar Nemzet közt

Matolcsy György
Budapest, 2014. március 11. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél Wiedermann Helga Sakk és póker - krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyvének bemutatóján, amelyet a Kairosz Kiadó rendezésében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Vörösmarty termében tartottak 2014. március 11-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Cikkekben és közleményekbn támadja egymást a Magyar Nemzet, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó lap és a Matolcsy György vezette jegybank. Mindenki perrel fenyeget mindenkit.
Vágólapra másolva!

"Mai számában folytatja a jegybankra vonatkozó valótlan állításait a Magyar Nemzet, amely tegnapi lapszámához hasonlóan - a jegybanktörvény ismeretének hiánya miatt – törvénytelenségre és a jogszabályok megsértésére szólítja fel a jegybankot pénzügyi fogyasztóvédelmi feladataival kapcsolatban" - írja augusztus 25-ei, Folytatja hamis állításai közlését a Simicska-lap című közleményében a jegybank.

Jogszabályi keretek és bírságok

Az MNB szerint ők a Magyar Nemzet "hamis állításaival szemben", nyomon követik a bankok és pénzügyi vállalkozások megtett intézkedéseit, szükség esetén pedig a jogszabályi kereteket figyelembe véve minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaznak a pénzügyi intézményekkel szerződött fogyasztók érdekeinek védelme érdekében.

A Kúria döntése nyomán az MNB a teljes pénzügyi intézményi szektor esetében hivatalos formában kezdeményezte a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-vel azonos vagy tartalmilag azonos szerződési feltételek megszüntetését, állítja a jegybank. "Tények cáfolják a napilapban nyilatkozó Varga Istvánnak, az MNB korábbi felügyelőbizottsági tagjának a jegybank fogyasztóvédelmi tevékenységére vonatkozó állítását is.

Az MNB közel 2 milliárd forint bírságot szabott ki a költségeiket egyoldalúan tisztességtelenül emelő hitelintézetekre, s fizettette velük vissza az elvonások összegét a fogyasztók részére.

A felügyeleti összevonás óta a jegybank összesen 6.067.410.000 forint értékben szabott ki pénzbírságokat a jogsértő pénzügyi intézményekre" - áll a közleményben.

Oda-vissza

A jegybank a Magyar Nemzet azon cikkére reagál, amiben a lap azt állítja, a pénzügyi fogyasztóvédelem feladatát ellátó jegybank nem tesz valódi intézkedéseket a tisztességtelen feltételeket diktáló autóhitelező társaságokkal szemben.

Augusztus 24-én, hétfőn a jegybank már kiadott egy közleményt Folytatja hamis cikksorozatát a jegybank ellen a Simicska-lap címmel. Ebben a Magyar Nemzet Háttérhatalom befolyásolja az MNB-t? című cikkére reagáltak.

En garde!

A jegybank szerint a Magyar Nemzet "ellenzéki napilap", amely "valótlan állításokkal próbálja félrevezetni a közvéleményt".

A Simicska-lap mai állításai mögött a cikket jegyző újságíró egyéni hitelfelvétele, tájékozatlansága és vélt sérelmei állnak, amelyeket a napilap megpróbál – hamisan – általános gyakorlatként beállítani"

- írják.

A Magyar nemzet szerint a jegybank válasza "durva és személyeskedő", a közleményt "jogsértő és meglehetősen nemtelen támadás"-ként értelmezik.

Mindenki perel

A jegybank helyreigazítási pert kezdeményez a napilap ellen. A napilap pedig azt írja, "mivel a jegybank személyeskedő közleményéből nem derült ki, hogy az MNB milyen forrásokból értesült az újságíró pénzügyi helyzetéről, állítólagos hitelfelvételéről, valamint az sem világos, miért tette ezt közzé, és mi köze ennek a munkájához, lapunk megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben".

A jegybank a Magyar Nemzetet, a Magyar Nemzet a jegybankot pereli Forrás: MTI/Kovács Attila

Esnek az eladások

Eközben a magyar print sajtó tovább gyengélkedik, esnek az eladási számok. Néhány újság talán lassan úrrá lesz a válságon, de Simicska Lajos termékei nem tartoznak ebbe a sorba. A közéleti újságok általában 4-9, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozók viszont 9-20 százalékot estek alig egy év alatt – olvasható a Spiler Blog oldalán, akik a Magyar Terjesztésellenőrző Szövetség adataiból dolgoztak.

A Magyar Nemzet eladott példányszáma 20, a lap szombati száma 20,3 százalékkal zuhant 2014 második félévéhez képest. A Népszava nyolc, míg a Népszabadság öt százalékos veszteséget szenvedett el.

A politikai hetilapok közül a szintén Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Heti Válasz zuhant a legnagyobbat, közel tíz százalékot 2014-hez képest. A hetilapok közül egyébként csak a Figyelő tudta növelni az eladott példányait, 7,6 százalékkal többen veszik a lapot, mint a tavalyi év második felében.