Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gigantikus földgázlelőhelyre bukkantak Egyiptom partjainál

Egyiptom földgáz
An Egyptian man looks at flames rising from a pipeline that delivers gas to Israel and Jordan after it was hit by an explosion some 40 kilometres (25 miles) west of the town of Al-Arish in the north of the Sinai peninsula, early on November 10, 2011. AFP PHOTO/STR
Vágólapra másolva!
Az olasz energiaipari óriás, az Eni hatalmas földgázlelőhelyre bukkant Egyiptom partjainál. Ráadásul a cég kommunikációja szerint ez akár a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű lelőhelye lehet, amely évtizedekre biztosíthatja Egyiptom ellátását is.
Vágólapra másolva!

Az Eni közleménye szerint a földgázmező a legnagyobb, amit valaha a Földközi-tengeren találtak. A bejelentést az Eni egy nappal vezérigazgatója, Claudio Descalzi kairói látogatását, Abdel-Fattáh Esz-Szíszi köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően tette meg.

Az Egyiptom mélyvízi felségterületén fellelt Zohr mező az Eni szerint 100 négyzetkilométer kiterjedésű és 30 ezer milliárd köbláb (850 milliárd köbméter) földgázt rejt magában.

A Zohr a legnagyobb földgázlelet Egyiptomban és a Földközi-tengeren egyaránt és egyike a világ legnagyobb földgázmezőinek is

- írja az Eni közleménye. A mező feltárását követően évtizedekig képes lesz Egyiptom gázellátását fedezni.

Itt talált földgázt az ENI Egyiptomban Forrás: AFP

Egyiptomban hatalmas energiaipari potenciál rejlik - idézi az Eni közleménye Claudio Descalzi szavait, aki rámutat, hogy "a meglévő infrastruktúra szinergikus előnyeit kihasználva gyorsan meg fogjuk tudni kezdeni a kitermelést".

Gyorsan jött a siker

Az olasz állami energiaipari konszern az idén márciusban írt alá szándéknyilatkozatot az egyiptomi olajipari minisztériummal kutatási-feltárási munkákról a Sínai-félszigeten, a Szuezi-öbölben, a Nílus-deltában és a földközi-tengeri partmenti vizeken. A kétmilliárd dolláros megállapodást júniusban írták alá a felek.

Az Eni 1954 óta van jelen Egyiptomban leányvállalata, a legnagyobb egyiptomi szénhidrogén termelő, az IEOC révén. A cég napi 200 ezer hordó olaj egyenértékben hoz felszínre különféle szénhidrogén energiahordozókat.

Megörültek a befektetők

A gigantikus lelőhely bejelentésének hatására az Eni részvényei is kilőttek a milánói tőzsdén, jelenleg 4 százalék fölötti pluszban mozognak a papírok.

Az ENI részvények tőzsdei árfolyammozgása a milánói börzén az elmúlt fél évben Forrás: Bigcharts.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről