Megpihentek a görög tőzsde mészárosai

Athén tőzsde esés
Vágólapra másolva!
A héten újra kinyitott az athéni tőzsde, a bankok – ahogy várható volt – igencsak rosszul jártak. Az athéni index úgy zuhant, hogy eközben Európa többi börzéjén kifejezetten jó volt a hangulat a héten.
Vágólapra másolva!

Óriási eltérések

Kezdjük két látványos adattal: a frankfurti tőzsde indexe, a DAX fél évvel ezelőtti záróértékéhez képest majdnem 8 százalékot tudott javítani péntekre, a párizsi CAC-40 index több mint 10 százalékkal állt jobban, mint hat hónapja. Ezekhez képest az Athéni index 14 százalékkal alacsonyabb értéken zárt a legutóbbi kereskedési napon, mint fél évvel ezelőtt.

Ha a bankpapírokat nézzük, még ijesztőbb számokat kapunk. A Piraeus Bank részvényeinek értéke a héten 65 százalékkal esett be a június végi zárlat előtti szinthez képest. Fél évvel ezelőtti teljesítményéhez képest 72 százalékkal teljesítettek rosszabbul a papírok, éves alapon pedig majdnem 90 százalékos a zuhanás.

Az alábbi ábrán összehasonlítottuk a nagyobb bankokat, hogy egy évvel ezelőtti teljesítményükhöz képest hogy állnak most.

Forrás: Investor.hu

Jelentős kockázatok vannak a bankpapírokban

Nem csoda, hogy a befektetők a bankpapíroktól akartak szabadulni a leginkább. Bár a közelmúltban felmerült, hogy a lakosság is fizetheti a görög bankok feltőkésítését,

egy EU-s szabály miatt először a befektetőket, a részvény- és kötvénytulajdonosokat vehetik elő, ha szanálásra kerül a sor.

A legnagyobb befektetők ezért már a válság kirobbanása előtt megpróbálták kimenteni pénzüket a bankpapírokból, de nem mind jártak sikerrel. A legnagyobb eladók most ők lehettek, menteni próbálták a menthetőt, bármi áron.

Kezd érdektelenné válni a görög ügy?

„A görög piacok egyre inkább elszigeteltek Európa többi részétől” - mondta a Bloomberg-nek Ben Kumar, a 14 milliárd dollárnyi befektetést kezelő londoni Seven Investment Management elemzője. Szerinte a negyedéves jelentések szezonja annyival fontosabb az európai piacok szereplői számára, hogy a görög ügyek már nem is érdeklik őket igazán.

Pedig az elmúlt hónapokra még egyáltalán nem ez volt a jellemző. A kontinens tőzsdéit minden egyes alkalommal megrázták a görög válságról érkező kellemetlen hírek. Jól látszik a DAX grafikonján is, hogy a július eleje nagyon megviselte a frankfurti tőzsdét.

A DAX-index árfolyammozgása az elmúlt három hónapban Forrás: Investing.com

Pedig Görögországban régóta nem volt ilyen durva hét a tőzsdén, mint ez a legutóbbi.

Az athéni tőzsde indexe 1987 óta nem süllyedt akkorát, mint hétfőn. A makroadatok sem kényeztették a befektetőket: a görög parlament szakbizottsága a héten hozta nyilvánosságra, hogy 4 százalékos visszaesést vár a gazdaságban az idei évre, hétfőn kiderült, hogy az ipari termelés is rekordmélységben van.

Az athéni tőzsdeindex ármozgása január óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Mindezek ellenére van olyan elemző, aki el tudja képzelni, hogy vásárlásba kezdjen az athéni tőzsdén. A Bloomberg a napokban megkérdezte Daniel Yu-t, a shortolásból élő Gotham City Research tulajdonosát. Ő azt mondta, ha Görögország kilép az eurozónából, ő azonnal vásárolni kezd. „Ha elhagyják az eurót, azt jelenti, nem fizetik tovább a hiteleiket. Egy adósságelengedés pedig csodás dolgokat tud művelni a gazdasággal” - tette hozzá.