Itt a borbefektetések ideje

chateau lafite, bor, befektetés, milliomos
A Chateau Lafite 1982-es évjáratú bora a Christie's aukción
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években az egekig emelkedett az ára, úgy tűnt, nem is lesz megállás. Aztán jöttek a kínai milliomosok, jól bevásároltak belőle és lenyomták az árát. Most érdemes lehet bespájzolni belőle.
Vágólapra másolva!

A Rotschildok híres francia borának, a Château Lafite-nak 2011-ben csakúgy szárnyalt az ára, a kínai vásárlók és az aukciós piacok kedvence volt. 2011 júliusában hatalmas hullámzást indított el Londonban, amikor közölték a híres 2010-es szüret határidős jegyzési árát.

A mély, gazdag bor, amely együtt idézi meg a szivarfüst és a fekete ribizli ízét, miközben selymes, mint a kasmír, akkoriban már palackozás előtt 19,400 dollárt (mai árfolyamon 5,4 millió dollár) ért.

Azonban alig telt el egy kis idő, az előkelő bor árfolyama megcsúszott és azóta is folyamatosan esik. A Bloomberg cikke szerint a londoni bortőzsdén, a Liv-exen a múlt hónapban 8350 dollárba (kb 2 millió 338 ezer forint) került 12 palack 2010-es Château Lafite, vagyis 55 százalékkal kevesebbe, mint négy évvel ezelőtt.

A Chateau Lafite 1982-es évjáratú bora a Christie's aukción Forrás: Bloomberg

A Bloomberg szerint a Lafite története jól mutatja, mi történik, amikor egy bor kultikus státuszt ér el, majd túlságosan divatba jön. A Lafite-t mindig is különös misztikum övezte, az 1855-ös klasszifikáció során került a bordeaux-i borvidék legmagasabb minőségű, úgynevezett Premier Cru kategóriájú borai közé. Ezt a legmagasabb minősítést a Lafite-on kívül mindössze három másik bor, a Château Latour, a Château Margaux és a Château Haut-Brion kapta meg.

A Rothschildok tulajdonában lévő borászat története egészen 1234-ig nyúlik vissza, de igazi karrierje a XIX. században kezdődött, akkoriban nem hiányozhatott a francia királyok és más előkelőségek lakomáiról.

Egyszer csak jöttek a kínaiak

Bordeaux kétségkívül leghíresebb és legelegánsabb vagyona a boraiban rejlik, ám a csillagászati árakat egészen 2006-ig meg sem közelítették. Ekkor azonban

a kínai milliomosok és milliárdosok beleszerettek a francia borokba és úgy elkapta őket a láz, hogy hatalmas készleteket spájzoltak el belőlük a pincéikbe.

Még egy héttel az után is, hogy a Lehman Brothers összeomlott és kitört a 2008-as pénzügyi válság, két kínai vevő egyre csak tolta feljebb és feljebb a Lafite árát a chicagói Hart Davis Hart aukción, egyikük 50 százalékkal magasabbra emelte a misztikus francia bor árát. 2000 augusztusa és 2010 augusztusa között, tíz év alatt, a híres 1982-es szüretelésű bor ára 1137 százalékkal nőtt a Liv-ex szerint.

Az egyik nagyobb eladás után az Acker Merrall & Condit boraukciós ház vezetője azt mondta, hogy

a Lafite „egy jól táplált Godzilla”, ami hónapról hónapra erősödik.

A Sotheby’s egy 2010 októberi, hongkongi aukciójára egyenesen a Château Lafite pincéjéből szállítottak néhány palackkal, az egyik vevő pedig a 2009-es kiskereskedelmi ár négyszereséért licitált a borra.

Az aukción három üveg 1869-es évjáratért ment a harc az ajánlattevők között, míg végül minden egyes palack mintegy 233 ezer dolláron, azaz mai árfolyamon számítva mintegy 65 millió forintos áron kelt el.

A Liv-ex bortőzsde jelentése szerint a méregdrága vörösbor ekkor minden eddigi első osztályú bornál 130 százalékkal drágábban lelt gazdára.

A kínai ízlés

De vajon miért szerettek bele ennyire a kínaiak a Lafite-ba? Állítólag a szerelem nagyon egyszerűen onnan jön, hogy a Lafite-t nagyon egyszerű kiejteni mandarinul. Mások szerint ez volt az első olyan bor, amelyet a kínaiak tényleg igazán finomnak éreztek, de az is lehet, hogy a rajongás alapja a rendkívül népszerű, 2006-os Száműzöttek című kínai gengszterfilmre vezethető vissza, amelyben a főhős visszautasít egy bort, mert az nem 1982-es Lafite.

Kínai borkóstolás Forrás: Reuters

2010 végén egy független shanghaji közgazdász, Andy Xie a dotcom-lufihoz hasonlította a Lafite árának növekedését és azt jósolta, hogy ez a buborék ki fog pukkadni és azonnali eladást javasolt ügyfeleinek. 2012-re az aukciós házak igazgatói is beismerték, hogy a Lafite-lufi kipukkadt.

Mégis mi történt?

Megváltoztak a vásárlói szokások, emelkedni kezdett a burgundi ára, és közben a hamisító ipar buzgón vásárolta az üres Lafite-üvegeket, így a szakértők elkezdték gyanítani, hogy

a Kínában eladott első osztályú francia bor 70 százaléka hamis volt.

És még egy dolog jött közbe: politikai változások miatt a kínai kormány visszafogta a Pazar diplomáciai ajándékokat, amely korábban lendületben tartotta a Lafite-t.

Venni vagy nem venni?

És hogy érdemes lenne-e most bevásárolni a 2010-es Lafite-ból? A válasz határozottan igen. A bor fantasztikus, az ára pedig az elmúlt pár hónapban a Liv-ex jelentése szerint az 5500 fontos, azaz mintegy 2,3 millió forintos áron stabilizálódott, amely a legalacsonyabb ár az elmúlt öt évben.

De közben több más, szintén nagyon magasan osztályozott, 2010-es szüretelésű bordeaux-i bor lett olcsóbb, így például a Pontet-Canet ára is 26 százalékkal a 2013-as csúcsa alatt jár.

Érdemes körülnézni a nagyon sikeres szüretek körüli évjáratokban is, hiszen kiváló kincsekre lehet bukkanni. Ott van például a 2006-os La Mission Haut-Brion, amelyet beárnyékolt a 2005-ös évjárat körüli felhajtás.

Jó stratégia lehet még, ha körülnézünk a kevésbé legendás régiókban is. Donald Stott burgundi gyűjtő például, aki idén jelentős mennyiségű bort adott el a Sotheby’s aukcióján,

azt tanácsolja, hogy a burgundi rajongók tegyenek egy próbát az oregoni pinot noirokkal is.