Adócsökkentéssel csalogat a francia kormány

Angela Merkel német kancellár és  Francois Hollande francia államfő
Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő
Vágólapra másolva!
Adócsökkentést jelentett be François Hollande francia elnök a jövő évtől, mindeközben az ország államadóssága a GDP 98 százalékához közelít.
Vágólapra másolva!

Hollande a napokban tárgyal Manuel Valls francia miniszterelnökkel a 2016-os közteher-csökkentési tervéről – közölte a CNBC. A nyugati-európai ország teljes adóbevétele jelenleg a GDP 53,5 százalékát teszi ki, ami hét százalékkal fejeli meg az euróövezeti átlagot, és 16 százalékkal haladja meg a fejlett nemzetek átlagát. Európában csupán Dánia, Finnország és Norvégia jut a franciánál is nagyobb adóbevételhez.

Készülnek a választásokra

A vásárlókedv ösztönzésén túl politikai megfontolást sejt a lépés mögött Michael Ivanovitch, az MSI Global, gazdaságkutató intézet elnöke, hiszen 2017-ben újra voksolnak a franciák.

– teszi fel a kérdést Ivanovitch.

Megengedhetik maguknak?

– vélekedik az MSI Global elnöke. A francia államadósság 51,6 milliárd euróval emelkedett 2015 első negyedévében, elérve a 2,1 ezermilliárd eurót a teljes adósságállomány, ami a GDP 97,5 százalékának felel meg. Ez az érték több mint egy százalékkal magasabb, mint a kormány által az idei évre meghatározott 96,3 százalékos cél. A költségvetési hiány valamivel 4 százalék alatt teljesül idén, ami közel megegyezik a tavalyi évi deficittel. A jelenleg regnáló kormány ennek ellenére ambiciózus 3,3 százalékos hiányt vetít előre 2016-ra, míg 2017-ben már csak 2,7 százalékos túlköltekezéssel számol.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő Forrás: REUTERS/LAURENT DUBRULE

Bezzeg a németek

A német államháztartási adatokkal hasonlította össze a gazdaságkutató intézet elnöke a francia mutatókat. A német államadósság egy év alatt közel két százalékot csökkent. Míg az államadósság mértéke 2014-ben a GDP 76 százalékát tette ki, addig az idei évben már csak 74,4 százalékot. A németeknél nemhogy költségvetési hiányról nem beszélhetünk, hanem a tavalyi évben többletet hoztak össze. A költségvetési többlet az elmúlt évben a GDP 0,6 százalékát tette ki, 2017-ig ennél is biztatóbbak az eredmények, 1-2 százalék közé teszik a többletet.

Türelmesek velük

- fogalmazza meg kételyeit a MSI Global szakértője. A franciák nem először kerülnének Berlin és Brüsszel össztüzébe. A francia kormány legutóbb az EU-ban felső határként engedélyezett 3 százalékos államháztartási hiány túllépésével verte ki a biztosítékot, akkor haladékot kapott, hogy rendezze a pénzügyeit.

A másik oldalon viszont Franciaország a Németországból származó termékek harmadik legnagyobb vásárlója az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után. A német külkereskedelmi többlet Franciaország irányában 37,5 milliárd euró volt az idei év első negyedévében, 7 százalékkal magasabb, mint a 2014-es.

Németországnak érdeke, hogy a franciák zsebében minél több pénz maradjon produktumaik megvásárlására.