A héten lemaradtunk egy autógyárról, de az ipar szárnyal

land rover gyár
Land Rover Freelander II SUV vehicles are seen on the assembly line at the Jaguar - Land Rover manufacturing plant in Pimpri, at the western Indian state of Maharashtra, on May 27, 2011. India's top vehicle maker Mumbai based Tata Motors opened its first Indian factory on May 27 for Land Rovers, the formerly loss-making British brand aiming to make inroads in the booming South Asian market. AFP PHOTO/ Indranil MUKHERJEE
Vágólapra másolva!
Szlovákia a héten kétszer is odacsapott a magyar gazdaságnak: előbb az ipari termelési adatokban múlta felül, majd egy autógyárat is elhappolt Magyarország elől. A GDP-növekedés lassult ugyan, de még így is az uniós átlag felett van. Döcögősen indult az új Tippmix-oldal, Andy Vajnát átvilágították, míg a görög parlament megszavazta az új mentőcsomagot. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A versenyképesség és a beszállítói hálózat miatt dönthetett a Jaguar Szlovákia mellett. A Tata Group tulajdonában lévő Jaguar Land Rover és a pozsonyi kormány szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy a cég új autógyára Szlovákiában épül meg.

Szlovákia és Lengyelország mellett korábban Magyarországot is lehetséges helyszínként emlegették, sőt, még Ausztriát is bedobták, azonban a Jaguar mégis Szlovákiát választotta, így a tervek szerint Nyitrán épülhet a negyedik autógyár az országban.

Szlovákiát választotta a Land Rover Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Róna Péter közgazdász az Origónak azt mondta, hogy

a magyar állam a rendszerváltás óta úgy próbál kompenzálni, hogy nagyobb kedvezményeket és támogatásokat ajánl a külföldi befektetőknek.

Úgy tűnik, hogy ez most kevés volt.

Továbbra is az autógyártás húzza az ipart

Júniusban a magyar ipar 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest. Ezzel sokkal jobban teljesített, mint az eurócsoport és az unió átlaga, de a szlovák ipart így sem tudta megelőzni. Európában Írország ipara nőtt a legjobban. A magyar ipart főleg az autógyártás és az export pörgeti.

Az autógyártás kibocsátása 21 százalékkal bővült. Közúti járművek, járműmotorok alkatrészeinek gyártásában a növekedés üteme még ennél is magasabb, 29 százalékos volt.

Befékezett a magyar gazdaság

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a második negyedévben 2,4 százalékos volt a gazdasági növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva az első negyedévi 3,2 százalékot követően, közölte a KSH. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben az előző negyedévi 0,6 százalék után.

Az első félévben 2,8 százalékkal nőtt a magyar GDP

a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Az éves növekedés az euróövezetben 1,2 százalék, az Európai Unióban pedig 1,6 százalék volt a második negyedévben.

Állt a bál a Tippmix új oldala miatt

Nem volt zökkenőmentes az átállás a Szerencsejáték Zrt.-nél: hétfő délelőtt gyakorlatilag elérhetetlen volt a megújult Tippmix-oldal, és ha irgalmatlan lassan be is töltött, akkor is használhatatlannak tűnt, panaszkodott több játékos az Origónak. Sokan a heti kínálatot nem találták, többen pedig be sem tudtak lépni a rendszerbe, de más játékok sem működtek a cég oldalán.

Hétfőn dél körül mindössze ennyit tudott nyújtani a Tippmix új oldala Forrás: Origo

Egyébként hiába a körülbelül ötmilliárdos fejlesztés, igaz, ebben a teljes informatikai és értékesítési rendszer fejlesztése is benne van,

online tippmixelni továbbra sem lehet.

A kisbirtokosok jól járnak

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón beszélt az uniós agrártámogatásokról is. Az EU és az Európai Bizottság fontos döntést hozott, amikor jóváhagyta a kormány vidékfejlesztési operatív programját, amely egy komplex program, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint mondta, 80 százalékban a kis- és közepes birtokok kapnak lehetőséget, míg a nagybirtokok legfeljebb 20 százalékban részesülhetnek a támogatásokból.

emlékeztetett Lázár János, aki szerint ennek a 40 százaléka mezőgazdasági beruházásra megy. Az állattenyésztés modernizációjára 75 milliárd, az élelmiszeripar fejlesztésére pedig 200 milliárd forint jut.

Andy Vajnát átvilágították

Vajna András György nemzetbiztonsági átvilágítása befejeződött, azon az átvilágított személy megfelelt, mondta Lázár János a filmipari kormánybiztos és kaszinótulajdonos átvilágításáról. Kijelentette, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálata szerint

nemzetbiztonsági kockázat nem merült felül Vajna András Györggyel kapcsolatban.

Lázár János szerint Andy Vajna megfelelt Forrás: MTI/Beliczay László

Andy Vajna neve a korábbi Kormányinfókon is felmerült már. Legutóbb a kaszinóérdekeltségeinek kivételes helyzete volt téma. Lázár János akkor elmondta, hogy a kaszinók játékadót fizetnek, és mivel blokkot sem kötelesek adni, így nincs áfafizetési kötelezettségük sem. A miniszter elismerte, hogy Andy Vajna kaszinói nincsenek bekötve a NAV-hoz.

Beintett az Aldi a vasárnapi boltzárnak

Az Aldi is beszáll a harcba, több üzletét kinyitja vasárnap. Eddig egyik egységével sem kivételezett vasárnap az üzletlánc, most azonban változott a helyzet: az augusztus 20-a előtti hétvégén hat üzletét is kinyitja.

Simicska Lajos milliárdokat bukik

A Közgép az eltiltása miatt egyelőre nem számíthat állami megrendelésekre, ráadásul Simicska Lajos építőipari cége egy olyan ágazatban tevékenykedik, ahol az államon kívül nincs is más megrendelő.

Munka nélkül maradhat a Közgép Fotó: Origo

Százmilliós, milliárdos tenderekről csúszhat le a Közgép minden egyes hónapban, amíg nem indulhat a közbeszerzéseken.

80 milliárdnál jár a quaestorosok kártalanítása

A megkezdett kártalanítás során augusztus 10-ig közel 29 ezer Quaestor-károsult ügyfélnek szánt több mint 79 milliárd forint kártalanítási összeget adott át a Befektető-védelmi Alap a kifizetéseket intéző OTP Banknak, közölte a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja és a Beva. A Beva adatai szerint hétfőig összesen

22 ezer ügyfél több mint 61 milliárd forintot vett fel a bankfiókokban.

Páratlan aranyhamisítási botrány Magyarországon

Hamis aranytömböket adott biztosítékként a Kézizálog Zrt. tulajdonosa több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. Amennyiben ez igaz, az év elején csődbe ment zálogcég és annak egyszemélyes tulajdonosa, Bíró Péter által okozott veszteség akár 30 milliárd forint is lehet.

Magyar milliárdosokat is átvertek a hamisítványokkal Forrás: RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Egy fürdőző lány szintén aranyrudat, ráadásul igazit talált egy bajorországi tó fenekén – értéke akár ötmillió forint is lehet.

Megszavazta a görög parlament a mentőcsomagot

A görög parlament péntek reggel elfogadta az Aléxisz Cíprasz által is támogatott, három évre kapott, 84-86 milliárd eurós EU-s hitelt. A miniszterelnök korábban azt mondta,

a mentőcsomagra mindenképp szükség van a fizetőképesség megőrzéséhez,

egy áthidaló kölcsön csak azt jelentené, hogy „a gazdaság visszazuhan a végtelen válságba”. Athén 2010 óta harmadszor kap hasonló mentőövet.