Elfogyott a Mikulás pénze

Mikulás, gazdaság, befektetés
Bajban van a Mikulás
Vágólapra másolva!
Idén kicsit szomorúbb lehet a karácsony: ha az eredetinek mondott finnországi Mikulás cége csődbe megy, nem tudja majd fogadni a gyermekeket falujában. Korábban rengetegen látogatták meg a szakállas ajándékozót Oroszországból, viszont mióta válságban van az ottani gazdaság, elmaradoznak a vendégek. A Mikulás tartozik az adóhivatalnak is.
Vágólapra másolva!

Alig négy hónap van hátra december elejéig, amikor egy titokzatos, piros ruhás, ősz szakállú úrnak hirtelen sok-sok vendéget kellene fogadnia Finnországban. Ő a Mikulás, vagy ahogy hazájában nevezik, Joulupukki, aki gyermekek ezreinek varázsolt eddig mosolyt az arcára. Nem véletlen, hiszen sokan őt, a finnországi Rovaniemi nevű falu lakóját tartják az igazi élő Mikulásnak.

Bajban a gazdaság

Idén télen viszont könnyen lehet, hogy véget ér a legenda, Joulupukki cége ugyanis nagy bajban van. A hitelezők egy hetet adtak a családi vállalkozásnak, hogy rendezze tartozásait. A Dianordia nevű vállalatnál bizakodnak, a Facebookon azt írták, hogy "bár mostanában nem könnyű a helyzet", hamarosan megoldják a problémákat, és tovább dolgoznak azon, hogy a karácsony hangulata minél meghatóbb legyen.

Azt nem részletezik, hogy a 200.000 eurós, 62,5 millió forintnak megfelelő tartozást miként kívánják rendezni.

A Bloombergnek Jarmo Kariniemi, a Dianordia vezérigazgatója csak annyit árult el, hogy a tartozás jó részét az adóhivatalnak kellene megfizetni.

A Mikulás udvara mindenesetre még nyitva van, a szakállas idős úr segítői megpróbálnak úgy tenni, mintha épp nem a csőd szélén táncolna munkaadójuk. Ezen a képen - amit a Facebookon osztottak meg - az látható, hogy a "személyzet" épp a bogyógyűjtögetés fáradalmait piheni ki.

A Mikulás segítői Forrás: Facebook

A Télapó cégének példája egyébként jól mutatja, hogy a finn gazdaság nincs könnyű helyzetben. Az ország a közé a pár európai ország közé tartozik, amely továbbra is recessziótól szenved. Ahogy arról korábban az Investoron is beszámoltunk, a bajokat részben az orosz piac elvesztése, részben a finn ipar termékei iránti kereslet megcsappanása okozza.

Magas fizetések

A Moody's Investors Service szerint idén sem változik a helyzet, ez lesz a negyedik év, amikor visszaesést produkál a gazdaság. Az SCP hitelminősítő tavaly októberben fosztotta meg az országot a lehető legjobb, AAA osztályzattól.

Államcsődtől azért nem kell tartani, a finn gazdaságnak hatalmas tartalékai vannak.

Azt ugyan nem tudni, hogy a Mikulás segítői mennyiért szedik a bogyókat, de az ország miniszterelnöke szerint a finn munkásoknak túl magas a fizetése, és részben ez okozza a bajokat. Juha Sipila miniszterelnök már többször kifejtette:

A szakszervezetek természetesen hallani sem akarnak ilyesmiről.

Pedig a munkaerő valóban drága az országban, az egységnyi költség húsz százalékkal magasabb, mint finn gazdaság fő kereskedelmi partnereinél, köztük például Németországban.

Az eurózóna-tagság miatt a finnek még azt sem tudják meglépni, mint a kínaiak

, hogy termékeik versenyképessége érdekében leértékelik saját fizetőeszközüket. A munkanélküliség is magas, hónapok óta 10 százalék környékén áll.

Állami segítség?

A Mikulás bizniszét megviseli, hogy a világban több helyen is válság van. Jarmo Kariniemi elmondta a Bloombergnek, hogy a cég teljes bevételének 20 százaléka korábban az orosz vendégektől származott, mostanra ez az arány 15 százalék alá esett. Új látogatók nem jönnek, sőt elmaradoznak a görögök, az olaszok és a spanyolok is - tette hozzá a vezérigazgató.

A cég egy valamiben bízhat, mégpedig a politikai megoldásban. A Mikulás faluja ugyanis azon kívül, hogy népszerű turistalátványosság, újabban az ország vezetőinek fontos protokollhelyszíne is. A finn elnök tavaly októberben indiai kollégáját hozta el ide, nemrég pedig a lengyel parlament elnöke, Radoslav Sikorski járt itt. Nem tudni, hogy a finn vezetők

hagyják-e egy banánhéjon elcsúszni a Mikulást

, és a köré épülő turisztikai üzletet, de ha az országban van pénz a mobiltelefonos játékok fejlesztésének állami támogatására, akkor talán Joulupukki is megúszhatja a csődöt.