Nem mindegy, milyen cégformát választ

könyvelő, adótanácsadó 
business deal negotiation MEETING compromise BANKER real estate agent LAWYER executive consultant adults only only men mature adult mid-adult mature man mid-adult man MAN ADULT two people 40-44 years
A bankoknak versenyezniük kell az ügyfelekért
Vágólapra másolva!
Egy vállalkozás indításánál nagyon sok részletre oda kell figyelni, mert később bizony sokba fájhat, ha nem voltunk kellően körültekintőek. Ez a cégtípus kiválasztásánál különösen fontos. Knirsch Olivér adótanácsadót és könyvelőt kérdeztük, mikor milyen típust javasol.
Vágólapra másolva!

Cégalapítást csak akkor javasol a szakértő, amikor komoly üzleti tervvel érkezik hozzá a vállalkozó, vagy a tevékenységéhez már milliós beruházásra lenne szükség. Más esetben az egyéni vállalkozó az optimális működési státusz. „Ez a legegyszerűbb vállalkozói forma, nem igényel tőkét, egyetlen nyomtatvánnyal létre lehet hozni, és ugyanúgy meg is lehet szüntetni. Amikor az ügyfél kicsiben gondolkodik, vagy még bizonytalan az üzlet, akkor szoktam javasolni, hogy legyen egyéni vállalkozó” – magyarázta Knirsch Olivér.

Minden esetben beszéljük meg a cégalapítási terveinket egy jól felkészült szakemberrel Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Betéti Társaság

A ’90-es években a betéti társaság volt a legnépszerűbb cégtípus, mert bármennyi tőkével meg lehet alapítani (a kft-hez 3 millió forint kellett). Legalább két tag szükséges az alapításhoz, a beltag az, aki a cégben is dolgozik, és a teljes vagyonával felel érte, míg a kültagnak csak annyi a felelőssége, amennyiben a felek megegyeznek, és szerződésbe foglalnak. „Manapság ez nem kedvelt cégforma, mert teljes vagyonnal kell felelni a vállalkozásért” – emelte ki az adótanácsadó.

Korlátolt felelősségű társaság

A kft.-t egy vagy több személy is alapíthatja, 3 millió forintos tőke szükséges hozzá. A társaság jogi személynek számít, tehát nem a tulajdonos, hanem a cég felel a teljes vagyonával. Bármikor lehet tőkéstársat, vagy külső tőkét bevonni a vállalkozásba, és

az alapításhoz szükséges tőkét a pénz mellett szellemi tulajdon, eszközök, tehát apport (nem pénzbeli hozzájárulás) is adhatja.

„A leggyakrabban ezt a cégtípust ajánljuk, részben a felsorolt előnyök miatt, részben pedig azért, mert jogilag elég rugalmas forma – hangsúlyozta a szakértő. – Például gyorsan és egyszerűen el lehet adni, míg a bt-ből először ki kell lépnie az egyik tagnak, majd fél év múlva léphet ki csak a másik tag is. A kft.-ben a dinamikus növekedés is lehetséges, ezért is szeretik annyira startupok ez a cégformát” – tette hozzá.

Részvénytársaság

Ha megvan hozzá a szükséges 5 millió forint, ami tőkéből is, apportból is összeadódhat, magánszemélyek és cégek egyként alapíthatnak részvénytársaságot. Zárt rt-nek azt nevezzük, amelyben nem, vagy csak szűk körben adják-veszik a részvényeket, a nyílt cégfromában pedig már tőzsdén vannak a részvények.

„ A startupoknak egyébként ez lenne a legideálisabb cégforma, hiszen ha a társaság elad részvényeket, működő tőkéhez juthat.

De mivel ehhez a típushoz kétmillió forinttal többre van szükség, még mindig elterjedtebb a kft. a startupok körében” – összegezte Knirsch Olivér.

Cégalapítás előtt minden esetben keresni kell egy jó könyvelőt és adótanácsadót, akivel alaposan átbeszélhetjük a terveinket és számításainkat. Egy igazán jó szakember csak azután javasol cégformát, miután átfogóan megismerte az elképzeléseinket.