A pesti után a budai is sorra kerül

borús Budai Vigadó EGYÉB TÁRGY épületfotó fa felújítás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA kopasz fa KÖZTERÜLET NÖVÉNY pad TÁRGY utcai lámpa Budai Vigadó Budapest, 2012. november 29.
A Hagyományok Házának helyt adó Budai Vigadó épülete 2012. november 29-én. A ko
Budapest, 2012. november 29. A Hagyományok Házának helyt adó Budai Vigadó épülete 2012. november 29-én. A kormány 100 millió forintot biztosít a Hagyományok Háza számára, amelyből elkezdődik az intézmény székhelyéül szolgáló Budai Vigadó épületének korszerűsítése, felújítása. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A falakban törnek a csövek, az alapzat nem szigetel, a tető rákkeltő, a színházterem színpada pedig nem süllyeszthető.
Vágólapra másolva!

„A pesti után a budai is sorra kerül” - mondta el Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter a Budai Vigadó felújításáról szóló sajtótájékoztatón kedd délelőtt. A miniszter szerint az épület annak idején azért épült, mert a budai polgárok azt mondták:

Az eredeti állapot visszaállítása a cél a felújításnál. A kormány 5,5 milliárd forintot kerített el erre - tudtuk meg.

Ráfér a felújítás

A Hagyományok Háza 2001 óta működik a Vigadó épületében. Sikerült kiharcolniuk, hogy az épületet kívülről felújítsák, most pedig a belső munkálatokon van a sor. Az épületre igencsak ráfér a felújítás - mondta el Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója.

Belül is megújul Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Tetőtől talpig

Meg kell dolgozni az alapzatot, mert nem szigetel jól. A kiáradó Duna és a hegyről lefolyó esővíz átfolyik rajta. A tetőt is renoválni kell, mert azóta "ideiglenes burkolat" fedi, amióta a második világháborúban eltalálta egy bomba.

A burkolat ráadásul részben azbesztből van, ami rákkeltő.

Az Európai Unió szabályai a 80-as évek óta tiltják a használatát - mondta az igazgató.

Hetente törnek az ólomcsövek

Egy komoly gépészeti felújítás is lesz az épületben. A falakban ugyanis ólomcsövek vannak, amik hetente törnek, az elektronika pedig elavult, a falon és a plafonon mindenhol vezetékek kígyóznak. Kap majd egy kis technikai tunningot a színházterem. A széksorokat egy gombnyomással be lehet majd húzni a színpad pedig süllyeszthető lesz. Így a színháztermet gyorsan bálteremmé lehet majd változtatni.

A pince Forrás: Origo

Körbe is vezették a sajtót az épületben. Tényleg van mit felújítani. A szürke csempékkel borított folyosók olyanok, mint egy lerobban iskolában, a belső udvar, mintha egy régi budai társasházé lenne, a pince pedig mostani állapotában kiváló helyszín egy horrorfilm forgatásához.