Vágólapra másolva!
Mind a 20 vizsgált arckrémet megfelelőnek találta a fogyasztóvédelem. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az UV-szűrő összetevők mennyiségét és a szennyeződéstartalmat vizsgálta.
Vágólapra másolva!

Az arckrémek többsége tartalmaz UV-fényt szűrő komponenseket, ezeknek az a szerepe, hogy mérsékeljék a napsugárzás káros, a bőröregedést gyorsító hatását.

A fogyasztóvédelem szerint a szúrópróbaszerűen mintavételezett kozmetikumban vizsgálták, hogy az UV-szűrő vegyületek mennyisége túllépi-e az uniós jogszabály által megengedett maximális értéket.

Veszélyt is jelenthetnek

A termékekben felhasznált fényvédő anyagok

egyetlen esetben sem lépték túl a megengedett felső határértékeket és az arckrémek mikrobiológiai vizsgálata is kedvező lett,

valamennyi termék mikrobiológiai tisztasága megfelelő volt.

Az UV-szűrők mennyiségét vizsgálták Forrás: Thinkstock

Ezek az anyagok nemcsak közvetlenül, hanem közvetve is veszélyt jelenthetnek, mivel fürdőzés közben a bőrről lemosódva, valamint a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülve, az UV-szűrő komponensek idővel a fogyasztásra kerülő halakban is felhalmozódhatnak. Ezért ezeknek a krémeknek a vizsgálata az egészségügyi-termékbiztonsági kockázatokon túl környezetvédelmi szempontból is fontos.

Az arckrémek tartósan érintkeznek a bőrrel, így ha ezekbe a termékekbe a gyártás közben, vagy valamilyen más módon baktérium, esetleg gomba kerül, az bőrproblémát, fertőzéses gyulladást okozhat. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján elérhető.