Bolond, aki nem vesz Apple részvényt

Athén tőzsde esés
Csúnya mínuszok jöhetnek, ha újra kinyit az athéni tőzsde
Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdéken hétfőn végigsöprő pánik egyik fontos részvényt sem kímélte, az Apple azonban nagy mélységekből tudott visszatérni és korrigálni a nap végére, miután papírjait ismét elkezdték vásárolni. A javulást egy kiszivárgott levélnek köszönheti a tech óriás. 
Vágólapra másolva!

„Akkor légy mohó, amikor mások félnek” alapon válaszolt az Apple a befektetők korábbi aggodalmaira hétfőn, amikor az iPhone-gyártó papírjai a hatalmas zuhanás kellős közepén mégis emelkedni kezdtek. A váratlan erősödést egy kiszivárgott email okozta, amelyben Tim Cook Apple-vezér arról írt a CNBC újságírójának, hogy hogyan teljesít a technológiai óriás Kínában.

Forrás: John Kolesidis/Reuters

A kiszivárgott levél

A köztudottan korán kelő Tim Cook megnyugtató választ adott. „Mint tudja, negyedév közi jelentést nem szoktunk kiadni és nagyon ritkán kommentáljuk az Apple részvényeinek mozgását. De tudom, hogy a kérdése a befektetőket is foglalkoztatja. Ahogy ma is – minden reggel – kapok jelentést a kínai teljesítményünkről, és mondhatom, hogy júliusban és augusztusban tovább erősödött az üzleti teljesítményünk.

Az idő előtt kiszivárgott nyilatkozatra a hétfői hatalmas zuhanás közben az Apple papírjai korrigálni tudtak és a mintegy tíz százalékos mínuszból a nap végére 2,5 százalékos mínuszig tornászták vissza magukat. Ez azonban csak sovány vigasz, hiszen a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 3,82 százalékkal, 4526,20 pontra süllyedt zárásra.

A hétfői hatalmas zuhanás közben az Apple papírjai korrigálni tudtak, és a mintegy tíz százalékos mínuszból a nap végére 2,5 százalékos mínuszig tornászták vissza magukat. Forrás: AFP/Eric Thayer

A rossz hangulatot jól mutatja, hogy a fekete hétfőn a Vix, a piac ingatagságát mérő "félelemindex" elérte az 53-as értéket. Utoljára 2009 márciusában, a pénzügyi válság mélypontján haladta meg az 50-es szintet. "Kétpercenként 75-100 pontos mozgásról beszélünk. Rendkívül gyors volt, minden nagyon-nagyon sebesen történt" - nyilatkozott a CNBC-nek Peter Costa, az Empire Executions kereskedőcég elnöke.

A Marketwatch újságírója szerint ugyan a merészek megkapták a jutalmukat, de azért a kereskedés nem nem egészen ilyen szintű ingadozásra van tervezve. A nagy kilengés ellenére az Apple tehát korrigálni tudott a kereskedés végére, és 2,5 százalékos veszteséggel 103 dolláros részvényárfolyamon zárta a csúnya napot. A Marketwatch szerint ez is jól mutatja, hogy miért olyan vonzó még az Apple a befektetők számára, de a gazdasági lap újságírója emellett még öt olyan indokot is felsorol, amiért érdemes a papírra áldozni.

A kínai lufi túl van fújva

A harmadik pénzügyi negyedévben az Apple kínai eladásai elértk a 112 százalékot, 6,23 milliárd dollárról 13,23 milliárd dollárra nőttek. Ami azonban sokkal imponálóbb, hogy

a régióból származó működési bevétel mindennél gyorsabb ütemben 147 százalékra bővült.

Sokan azonban attól tartanak, hogy a tech óriás túlságosan is nagymértékben akar majd a kínai piacra támaszkodni, holott ott most enyhén szólva is labilisnak tűnik a helyzet.

Az iPhone eladások visszaesése már be van árazva

Amikor az iPhone 6-ot és 6 Plust piacra dobták tavaly ősszel, az amerikai vállalat alig győzte kiszolgálni a keresletet. Elemzők szerint azonban az a felhajtás gyakorlatilag megismételhetetlen, és arra számítanak, hogy a jövő év lehet az első az iPhone történetében, amikor növekedés helyett visszaesés tapasztalható majd a telefonok eladásában. Mivel azonban a cég részvényeinél ilyen hibahatár még belefér, a befektetők már árazzák a visszaesést.

Amikor a tőke visszatér

Két százalékos osztalék nem hangzik soknak, azonban az Apple vezetői már korábban elhatározták, hogy annyi tőkét juttatnak vissza a részvényeseiknek, amennyit csak lehetséges. Az Apple csak a harmadik negyedévben 13,8 milliárd dollárnyi részvényt vásárolt vissza. Az ilyen típusú ambíciózus tőke-visszaáramlás nemcsak a részvényeseknek jó, de pszichológiailag is olyan üzenete van, hogy a menedzsment törődik a befektetőivel.

200 milliárd dollár, készpénzben

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az Apple-nek hatalmas mennyiségű, 200 milliárd dollárnyi készpénze van a bankban. Az Apple piaci értékének egyharmadát kitevő készpénz felvétele jelentős adó- és más költségvonzattal jár, és folyamatosan csak növekszik.

A minőségi járat

Sok feltörekvő részvényt látni, de a Wall Street nagy nevei, köztük az Apple is, az elmúlt napokban megmutatták erejüket. A tech óriás hétfői tőzsdei mozgása jól mutatja ezt, hiszen a nap elején 13 százalékos mínuszba taszított Apple papírok össze tudták szedni magukat és „csak” 2,5 százalékos mínusszal zárták a napot. Ez a mozgás a Marketwatch szerint azt mutatja, hogy a negatív túlreakció az Apple esetében igazából vásárlási opció, nem pedig valamiféle probléma jele, a papír menedéket jelenthet egy olyan bizonytalan és ideges napon, mint a hétfői volt.