Az Apple leírta magát Kínában

apple nagyvállalat székház amerikai
NEW YORK, NY - JUNE 17: The Apple logo is displayed at the Apple Store June 17, 2015 on Fifth Avenue in New York City. The company began selling the watch in stores Wednesday with their reserve and pick up service. Previously the product could only be ordered online. Eric Thayer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai techóriás elvesztette piacvezető pozícióját Kínában. Nemcsak egy, hanem egyszerre két kínai cég is legyűrte az almalogós vállalatot.
Vágólapra másolva!

Egy pofon az Apple-nek

A pekingi székhelyű okostelefon-gyártó Xiaomi 15,9 százalékos piaci részesedést kaparintott meg a nemzetközi cégek által is áhított kínai piacon, ezzel a teljesítménnyel az élre tört. A képzeletbeli ezüstérmet a Huawei szerezte meg 15,7 százalékos részesedéssel. A Huawei nemcsak szorosan felzárkózott a Xiaomi mögé, de tette mindezt a legnagyobb, 48 százalékos növekedési rátával – közölte a CNBC.

Nem ájulnak el az iPhone-tól a kínaiak. Fotó: Csanádi Márton - Origo

Az év eleji szárnyalást követően így Tim Cook vállalatának át kellett adnia a stafétabotot a kínai konkurenseinek. Az iPhone gyártó mindössze a harmadik helyen tántorog a 12,2 százalékkal. A hír hallatára az Apple papírok is elindultak lefelé. A hétfői bejelentést követően 2,4 százalékot esett a részvényárfolyam 118,44 dolláron zárva. Az eddigi legmagasabb zárócsúcshoz képest (február 23-ai 133 dollár) 11 százalékkal érnek kevesebbet a cég papírjai. Az elmúlt három hónapot vizsgálva a lemorzsolódás átlagosan 8,2 százalék – olvasható a MarketWatch elemzésében.

Az Apple részvény árfolyamának mozgása idén. Forrás: Investing.com

Egy pofon a Samsungnak

A dél-koreai vállalatot is egy kínai versenytárs tolta le. A Vivo 8,1 százalékos részesedést hasított ki, így a koreai cég az ötödik helyre csúszott vissza. Mindeközben a teljes kínai mobilpiac enyhén lejtmenetbe került: két százalékot szűkült az egy évvel ezelőtti ugyanazon időszakhoz képest, ami az ország lassuló gazdaságának és minimális szinten csökkenő keresletnek tudhatóak be.

Berobbanhat a kínai blue chip a tőzsdére

A Xiaomi a második negyedévben számos újítással rukkolt elő, amik rendre hozzájárulhattak az Apple csúnya vereségéhez. A régi portfólióját új LTE modellekkel bővítette: az elmúlt hónapban debütált az Androidos Mi Note okostelefonnal, amit a kínaiak úgy vittek, mint a cukrot. A cég a tengerentúlon sem tétlenkedett, hiszen az egyre agresszívebben terjeszkedő Uberrel kötött partneri szerződést találgatások szerint 46-51 milliárd dollár értékben, így az új modellel már taxit is lehet rendelni az utasközönségben bővelkedő Kínában.

Hugo Barra, a Google-től átcsábított Xiaomi alelnöke Forrás: Getty Images

Az egyre erősödő vállalat körül már régóta rebesgetik a tőzsdére lépéssel kapcsolatos pletykákat, de ezt Hugo Barra, a Xiaomi alelnöke (akit korábban a Google-től csábítottak át) ezt kategórikusan visszautasított, mondván: a közeljövőben erre nem fog sor kerülni.