A változás nehéz, de szükséges

BUSINESSMAN MAN, változás, fejlődés, cég növekedés, üzlet,
Businessman throwing paper in air, smiling
Vágólapra másolva!
A változás általában egy ijesztő dolog. Az állandóság biztonsága kényelmet és nyugalmat ad. Ki ne vágyna erre? A magánéleti és a szervezeti változásokat működtető mechanizmusokról Molnár Attila szervezetpszichológussal beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

A rutinok „olcsóbbak”

Képzeljük el, hogy minden reggel újra meg kéne tanulnunk kávét főzni és cipőt kötni. Egy örökké valóság lenne minden reggelünk és igen fárasztó is, hiszen nagyon kellene összpontosítanunk minden mozdulatunkra. Amint viszont egy viselkedés rutinszerűvé válik, a ráfordítandó energia is minimálisra csökken, így van arra is kapacitásunk, hogy közben másra is figyeljünk. Mindez az agyunk energiaháztartásának fenntartását segítik, ezért hajlamosabbak vagyunk helyzetekre inkább a már meglévő rutinjainkkal reagálni.

A változás irányába az első lépést megtenni a legnehezebb Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier

Ez számos esetben nagyon is követendő viselkedés, a szomorú hír viszont az, hogy a környezetünk gyorsan változik, ezért nem lehet minden helyzetre a meglévő rutinjainkkal válaszolni. Így időről időre új dolgokat kell megtanulnunk ahhoz, hogy a megváltozott környezeti elvárásokhoz alkalmazkodni tudjunk. A cégek életére ez ugyanígy jellemző – hangsúlyozta a szervezetpszichológus.

Szükséges a változás

Ha a viselkedésünk eredményét nézzük, akkor könnyen meg tudjuk határozni, hogy

a kialakított séma még mindig jól szolgálja-e a környezetünkhöz való alkalmazkodást, vagy már változásra van szükség.

Egy leegyszerűsített példával szemléltetve: ha egy új, kapszulás kávéfőzővel úgy próbálunk kávét főzni, mint a régi kotyogóssal, akkor aznap nem tudunk kávét inni. Panaszkodhatunk, hogy nincs kávé, vagy felismerhetjük, hogy a kávé hiánya a korábbi viselkedésünk eredménye és dönthetünk úgy, hogy megtanuljuk az új kávéfőző használatát. Változik a viselkedés, változik az eredmény.

Változik a viselkedés, változik az eredmény Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Céges szinten ugyanez a helyzet. Ha az eredmények változnak, az elég megbízható jele annak, hogy a cég környezetében valamilyen változás állt be, így szükségessé vált a régi rutinok felülvizsgálata és újak kialakítása. Egy hirtelen növekedés esetén a régi rutinok használhatatlanná válnak, hiszen új feladatok jönnek. A régi vezetési módszerek már nem alkalmazhatók, így új rutinokat kell kialakítanunk a cégen belül. Ez sok figyelmet, energiát, új szervezeti és egyéni képességek elsajátítását igényli.

A segítő tényezők

Egy új helyzet soha nem feszültségmentes, viszont vannak olyan módszerek, amelyek segítenek átlendülni a változás nehézségein.

Molnár Attila szerint első lépésben találjuk meg a hajtóerőt a változáshoz. Például egy vágyott jövő, amit szeretnénk elérni, vagy a jelenlegi helyzet már elég rossz ahhoz, hogy ne akarjuk fenntartani. "A változás motorja mindig valamilyen belső feszültség. Számos vizsgálat kimutatta, hogy pozitív jövőképpel a változások érzelmi terhei is könnyebben elviselhetők, és az emberek kitartóbbak a változási folyamatban" – emelte ki a szervezetpszichológus. A pozitív jövőkép kialakításában néhány egyszerű lépés sokat segíthet.

  • Fogalmazzuk meg, hogy mi az, ami elérhetővé, lehetővé válik a változás által?
  • Milyennek látjuk magunkat, vagy a cégünket, amikor a változás már megtörtént? Rugaszkodjunk el a jelentől és csak a jövőbeli vágyott állapotra koncentráljunk. A cél elképzelése után az oda vezető utat könnyebb lesz megfogalmazni.

Ismerjük fel, hogy elindultunk

A szakember szerint sok esetben a változási folyamatok azért akadnak meg, mert az egyén vagy szervezet nem észleli, hogy már halad a cél felé. Így a kudarc és a csalódottság vagy a türelmetlenség feszültsége visszatéríti őt a megszokott rutinok biztonságához és kényelméhez.

TIPP: Írjuk le, hogy mik lesznek azok a legapróbb jelek, amikből észrevesszük, hogy úton vagyunk. Minden apróság fontos, ne cenzúrázzuk a gondolatainkat.

Az apró lépés számít. Most valami új dolgot tanulunk, amiben a kis sikerek felismerése és elkönyvelése rendkívül fontos. Ne várjuk magunktól, hogy amit éveken, évtizedeken át rutinszerűen csináltunk, az azonnal megváltozik úgy, ahogy mi szeretnénk.

A folyamatos visszajelzés

Időről időre írjuk össze, hogy mik azok a változások, amik már megtörténtek. A legkisebb lépéseket naplózzuk. Ez nagyon jó módszer arra, hogy folyamatosan úton tartsuk magunkat a változásban, látva a pozitív változásokat.

A támogatás

Fogalmazzuk meg, hogy ki és hogyan tudna minket támogatni a változásban. A kitartáshoz néha jól jön egy kis támogatás, és a társas közeg sokkal eredményesebbé teszi a változások nehézségeivel való megküzdést.

Néha egy jó beszélgetés éppen elég ahhoz, hogy könnyítsünk az érzelmi terheken, vagy a másik fél tapasztalatai is adhatnak hasznos ötleteket.

Tehát a pozitív jövőkép pontos megfogalmazása, a változás apró lépéseinket felismerése és az ezekről való folyamatos visszajelzés hajtóerőt adnak. Mindez segít bennünket a változások rögös útján egy sikeresebb, kiteljesedettebb és jobb minőségű élet felé.