Három kisvállalkozás osztozik a félmilliárdos befektetésen

forint bankjegy MNB pénz
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Három alföldi kisvállalkozásnak összesen 555 millió forintot biztosít a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. A három fémipari, illetve gépipari cég exportképes termékeket állít elő, nemzetközi társaságok beszállítója.
Vágólapra másolva!

Mindhárom cég jelentős növekedési potenciállal rendelkezik. Az Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) a három céggel öt éves futamidővel tervezett. „A kihelyezett források egyrészt lehetőséget adnak a magyar vállalkozások fejlesztésére és új cégek és munkahelyek megteremtésére. Másrészt a befektetések lezárását követően ezen források újra felhasználhatóvá válnak a hazai gazdaságban. Így nem csupán egy egyszeri hatást fejthet ki, hanem tartósan járulhat hozzá számos magyar kisvállalkozás és a nemzetgazdaság fejlődéséhez is” – emelte ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Átalakul a tulajdonrész

Az SZTA mindhárom cégben kisebbségi tulajdonrésszel rendelkezik, ami garanciát ad az adott források felhasználásának kontrolljára. Ugyanakkor a cégvezetés és a tulajdonostársak nincsenek korlátozva a jó üzletmenet biztosításában és a célok elérésében. Az Alap forrásszervezési, vezetési, üzletfejlesztési tanácsokkal támogatni tudja a vállalkozások hatékony működését.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar KKV-szektor felé, tőkebefektetés formájában. Az Alap forrásának 85 százaléka európai Uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. Az Alap befektetési politikája ösztönzi a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővülését, a leszakadó régiók felzárkózását és az európai uniós források minél hatékonyabb területi felhasználását is szolgálja. Az Alap 2015. júliusig összesen 9,4 milliárd forint összegben helyezett ki tőkét, ezzel eddig közel 70 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez tudott forrást biztosítani.

A támogatottak

A kunszentmártoni Martin-Tech Kft. az SZTA 220 millió forintos tőkebefektetésével indít új üzletágat. A cég egyedi mezőgazdasági, erdőgazdasági és földmunkagépek alkatrészeinek gyártására, sorozatgyártására szakosodott. Az új cég induláskor 8 új munkahely létrehozásával számol.

Az Orosházára települt Weld-Heg Fémmegmunkáló Kft. tevékenységének korszerűsítésére és kapacitásbővítésre vette igénybe az SZTA tőkeforrását, 125 millió forint értékben. A cég jelenleg 7 főt foglalkoztat, a tervezett kapacitásnöveléssel ezen létszám megduplázódhat.

A Gémtech Fitting Kft. egy Nyíregyházára települt, új vállalkozás, amely az SZTA-tól 210 millió forint kockázati tőkebefektetést kapott. A cég egyfelől acélszerkezetekkel kapcsolatos technológiák előszerelését, burkolását, másfelől anyagmozgató eszközök tervezését, gyártását és tesztelését végzi majd. A társaság 9 új munkatárs felvételével számol.