Jók a tapasztalatok, újra pályáznak a korábbi nyertesek

Vágólapra másolva!
A korábbi EU programozási időszak pályázatain nyertes kkv-k 93 százaléka készül arra, hogy ismét uniós forrásokkal fejlesszen – derül ki az OTP Bank ügyfelei között végzett felmérésből.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet szakértői ugyanakkor úgy látják, az érintett vállalkozások csak abban az esetben indulhatnak eséllyel az uniós pénzek megszerzéséért, ha elő tudják teremteni a szükséges önrészt, és meg tudják oldani a felmerülő költségek előfinanszírozását. A felmérésből kiderül, a vállalkozások átlagosan a projektköltségek 41-52 százalékát kívánják banki forrásból finanszírozni.

Az eddigi kiírások

Már pályázhatnak a kkv-k az első két GINOP programra, amennyiben uniós forrásokkal kívánnak fejleszteni. A termelési kapacitás bővítésére, valamint a kapacitásbővítő beruházások támogatására kiírt pályázatokra 50 százalékos támogatási intenzitás mellett 2017. július 10-ig lehet pályázni. Míg az előbbi kiíráson 50-500 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető a pályázat 65 milliárdos keretösszegéből, addig az utóbbin 5-50 millió forintos vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni a 20 milliárdos keretösszegből.

Komplett konstrukció

„A kkv-k által tervezett projektek átlagos értéke 160 millió Ft. A bankjukhoz forduló vállalkozások 69 százalékának komplex szolgáltatásra van szüksége, vagyis az önrész előteremtése mellett áthidaló finanszírozást és a garanciavállalás terén is segítséget igényelnek. Az eredményes pályázáshoz hiányzó összegeket a vállalkozások hitelből is előteremthetik, ám ehhez olyan konstrukciót kell választaniuk, amely rugalmas és gyors finanszírozást tesz lehetővé az uniós pályázatokhoz igazodva” – hangsúlyozta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

Összesen 300 milliárd

Az új EU-s pályázatok rendkívüli módon kiszélesítik a magyarországi kkv-k forrásszerzési lehetőségeit, a következő hónapokban további pályázatok sora fog megjelenni. Kormányhatározat szerint az idei GINOP pályázatok finanszírozására összesen több mint 300 milliárd forintot különítettek el. A források lehívása azonban csak abban az esetben lehet sikeres, ha az önerő biztosítása zökkenőmentes.