Ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a görögök

Görögország EU zászló
Vágólapra másolva!
Péntektől egyeztetnek a nemzetközi hitelezők szakértői Athénban a görög kormány képviselőivel a csaknem 86 milliárd euró összegű harmadik segélycsomagról. Athénban azt is bejelentették csütörtökön, hogy a jövő héten döntenek a csaknem négy hete bezárt tőzsde újranyitásának időpontjáról.
Vágólapra másolva!

A görög pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Stabilitási Mechanizmus szakértői péntektől egyeztetnek az új segélycsomag részleteiről. Görög közlés szerint a hitelnyújtók a segélycsomag kapcsán nem fogalmaznak meg újabb követeléseket, az eddigieket pedig már jóváhagyta a görög parlament.

Ismét tárgyalóasztalhoz ültetik a görögöket Forrás: REUTERS/Alkis Konstantinidis

A görög pénzügyminisztérium közlése szerint augusztus 20-ig le akarja zárni a tárgyalásokat, amikor az EKB-nak több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni.

Döntenek a tőzsdéről is

Ugyancsak csütörtökön jelentették be, hogy a jövő héten döntenek a június 29. óta zárva tartó athéni tőzsde újranyitásának időpontjáról. Ezen a napon zárták be a bankokat is, amelyek hétfőn nyitottak ki újra, miután az előző héten az uniós tagállamok rábólintottak arra, hogy az Európai Pénzügyi Stabilizációs Mechanizmus felhasználásával három hónapra áthidaló kölcsönt kapjon Athén. Az összegből esedékes és már lejárt adósságát rendezte Görögország.

Egy görög illetékes azt mondta, hogy

a görög bankok újratőkésítésére lesz szükség

azután, hogy augusztus elején elvégzik a pénzintézetek bankterhelési próbáját, a stressz-tesztet.

Még napirenden lehet a Grexit

Jövőre újra előkerül majd a kérdés, hogy Görögország tagja maradhat-e az eurózónának, ezt mondták közgazdászok a Bloombergnek. Többségük szerint adósságrendezésre is szükség van.