Itt az új üzleti őrület: a sweatworking

crossfit, Crossfit edzés egy budapesti edzőteremben
A networking új formája a sweatworking
Vágólapra másolva!
Ha máshonnan nem is, hát filmélményeinkből sokan tudhatjuk, hogy a golf csak felerészben sport. A lyukak között zötykölődve, a nyitott kisautóban rengeteg üzleti tárgyalásra nyílik alkalom, egy jó kesztyű pedig tisztán tartja a tenyeret, nem lehet gond, ha végül a másik felé kell nyújtani a sikeres megállapodás zálogaként.
Vágólapra másolva!

A golffal viszont több baj is van. Időigényes, drága és némi gyakorlat sem árt, ha nem akar az ember közröhej tárgyává válni, ahogy bénázik az ütővel. Aki egyszerűbben építette volna kapcsolatait, konferenciákra, üzleti vacsorákra járhatott eddig, rossz lelkiismerettel ki-kihagyva egy-két esti edzőterem-látogatást. Számukra van egy jó hírünk: nyugodtan hívhatja meglévő és leendő partnereit akár konditerembe is, nem találkozik majd értetlenséggel – sőt kifejezetten trendinek tűnik majd. Feltéve, hogy kimondja a varázsszót:

sweatworking.

A magyarra nehezen fordítható kifejezés idén nyáron kezdte karrierjét. A vonatkozó, rövidke wikipedia-szócikk már tavaly óta létezik, a jelenség viszont azóta számít hivatalosan is létezőnek, amióta a Forbes is foglalkozott vele.

Két és félszer annyi üzletet kötnek, másfélszer annyi pénz cserél gazdát: ez ma a sweatworking Forrás: LiveLeak

Koktélmeghívó a sziklafal tövébe

Sweatworkingelni sokféleképpen lehet. A legklasszikusabb helyzet, amikor egy tárgyalást konkrétan az edzőterembe, a futópályára, vagy akár egy mászásra alkalmas sziklafal tövébe szervez valamelyik fél. A tengerentúlon néhány rendezvényszervező cég is rárepült az új divatra – ők hasonló területen dolgozó szakemberek számára szerveznek sportrendezvényeket. Az érintettek meghívót kapnak, mintha egy koktélpartira invitálnák őket. A különbség annyi, hogy a kötelező nyakkendőviselés helyett arra figyelmeztetik a résztvevőket, hozzanak magukkal törölközőt.

A networking új formája a sweatworking Forrás: 360Gym/Román Péter

Spontán születnek közös élmények

A Forbes-ra is felkerült cikkben azt mondja a szakértő, hogy a közös sportolás sok esetben hatékonyabb, mint egy feszengős, mosolygási kényszerrel megterhelt munkavacsora. „A fizikai megterhelésnek köszönhetően közös élmények születnek, ez segíti a kölcsönös bizalom kialakulását, különösen egy munkakapcsolat kezdeti szakaszában” – mondta a lapnak a téma egyik szakértője, aki korábban az USA száz legnagyobb vállalata közül többnek is dolgozott. Jenn DeWall szerint különösen kezdőknek ajánlott a sweatworking, akik tapasztalatlanságuk miatt nagyon rá tudnak stresszelni életük első komolyabb tárgyalására.

Aki izzad, sokkal több üzletet köt

A magyar marketingszakma még csak most ismerkedik ezzel az új kifejezéssel, bár a sporteseményekben rejlő kapcsolatépítési lehetőségekkel már jó ideje élnek ők is. „Régóta rendszeresen használjuk ezt az eszközt tudatosan, de nem régóta tudjuk, hogy ennek neve is van már” – válaszolta az Üzletrész kérdésére Miklovicz Norbert kkv-marketing szakértő, a Marketing112 tanácsadócég vezetője. „Egyelőre nincs nagy mintánk, de közel 150 ügyfélnek már szerveztünk sweatworkingnek nevezhető eseményt. Úgy látjuk, hogy egy-egy ilyen alkalom után két és félszer több ajánlatkérés született, valamint 1,6-szer több pénz cserélt gazdát az üzletfelek között, mint egy hagyományos rendezvény után” – mondta a szakértő. Szerinte az edzőtermeken kívül népszerű „céges” sportág itthon például a kispályás foci, a tenisz és a squash.