Sarló-kalapácsra feszített Krisztust ajándékozott a pápának a bolíviai elnök

Ferenc pápa Evo Morales
Evo Morales La Pazban fogadta Ferenc pápát
Vágólapra másolva!
Evo Morales bolíviai elnökkel találkozott Ferenc pápa. A vatikáni külügyminiszter szerint az egyházfő modellnek tekinti a bolíviai társadalmi rendszert.
Vágólapra másolva!

Evo Morales, Bolívia elnöke La Pazban fogadta Ferenc pápát. Az államfő többek között egy sarló-kalapácsot mintázó feszülettel lepte meg a katolikus egyházfőt. Ő egy Szűz Mária-mozaikkal és a legutóbbi, a környezettel foglalkozó pápai enciklikájának egy példányával ajándékozta meg vendéglátóját.

Evo Morales La Pazban fogadta Ferenc pápát Forrás: El Universal

Ferenc pápa beszédében méltatta Bolívia eredményeit a szegények és a mellőzöttek politikai és gazdasági bevonásában – írja az El Universal. Evo Morales arról beszélt, hogy a pápa ugyanazokért a célokért, a szükséget szenvedők megsegítéséért dolgozik, mint kormánya. Az elnök szerint aki elárul egy szegényt, az Ferenc pápát árulja el”.

Új modell

Az argentin származású egyházfő nyáron dél-amerikai körutat tesz, Bolíviai útja után Ecuadorba és Paraguayba látogat. Paul Richard Gallagher érsek, vatikáni külügyminiszter azt mondta, a pápa azért választotta ezeket a „világ végén” levő államokat, mert Ecuador, Bolívia és Paraguay „társadalmi és politikai laboratórium új fejlődési modellek számára, amelyekben a keresztény tradíció a polgári fejlődéssel és a társadalmi igazságossággal párosulhat” nyilatkozta.

Hozzátette, hogy Ferenc pápa útja üzenet egész Dél-Amerika számára, hogy a kereszténység a mai napig képes érdemlegesen hozzájárulni az igazságosság, a fejlődés és a béke igényéhez.

Kokain-alapanyagot kért

Bolíviai útja előtt Ferenc pápa azt kérte vendéglátóitól, hogy kipróbálhassa a kokalevelet, ami a kokain alapanyaga. Emiatt az ENSZ drogegyezménye szerint tiltott szernek minősül, Bolíviában azonban gyógyászati és vallási célra engedélyezett a kokalevél rágása, Evo Morales pedig nemrég bejelentette, teljesen dekriminalizálná a növény fogyasztását. Ferenc pápa a négyezer méter magasan fekvő La Pazba érkezésekor kokalevéllel dúsított teát ivott, mivel ez alkalmas a ritka levegő okozta hegyibetegség megelőzésére.