Varga Mihály az Origónak: Vida jelezte a szándékát

Varga Mihály Varga Mihály
Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter
Vágólapra másolva!
Varga Mihály tudott Vida Ildikó lemondási szándékáról, de konkrét időpontot nem közölt vele a Nemzeti Adó-és Vámhivatal korábbi vezetője. A nemzetgazdasági miniszter szerint az új struktúrához új ember kell. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben többször beszéltem Vida Ildikóval, amelyeken jelezte lemondási szándékát, de konkrét időpontról nem beszélt – mondta az Origónak Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően

a miniszterelnöknél kellett jeleznie a lemondását Vida Ildikónak,

és neki kellett mérlegelnie, hogy azt elfogadja-e. A miniszter feladata a hivatalban lévő elnökkel való közös munka eredményes végrehajtása, ameddig a hivatali ideje tart – közölte Varga Mihály.

Varga Mihály nem tudott Vida Ildikó távozásának a konkrét időpontjáról Fotó: Bielik István - Origo

Nem volt szó konkrét időpontról

Természetesen Orbán Viktorral is többször beszéltem a NAV strukturális átalakításáról, de

Vida Ildikó távozásának konkrét időpontjáról nem volt szó.

A kormányfő is egyetértett azzal, hogy a NAV új struktúrájához új emberre van szükség, ami nyilván a mostani döntésében is szerepet játszott.

A nemzetgazdasági miniszter eredményesnek nevezte a NAV elmúlt időszakban végzett tevékenységét, eredményesen befejeződött az adóhivatal és a vám- és pénzügyőrség összevonása, növekedtek az adóbevételek és ezzel párhuzamosan csökkent a feketegazdaság aránya is. A mostani helyzetben megvan a lehetőség arra, hogy az átalakításokat követően még hatékonyabban működjön a szervezet.

Nem lehet tudni, mikor lesz új vezető

Varga Mihály szólt arról, hogy a kitiltási ügynek nem volt közvetlen köze a mostani helyzethez, mivel az akkori vádakról bebizonyosodott, hogy semmi alapja nem volt. A Nemzetgazdasági Minisztérium kivizsgáltatta az ügyet, és semmi visszaélésre utaló döntést nem találtunk – mondta a miniszter.

Volt szó a Vida Ildikó által említett életpályamodellről, de

a miniszterelnök is úgy látta, hogy azt csak a strukturális átalakításokat követően, a szervezet megújítása, a szükséges létszám meghatározása után lehet bevezetni

– fejtette ki a miniszter. A miniszterelnök joga az új NAV-elnök kinevezése, így pontos időpontot nem tudott mondani Varga Mihály, mikor lesz új elnöke az adóhatóságnak.

Több tüntetésen követelték Vida lemondását Fotó: Szabó Gábor - Origo

Már Lázár is jelezte

Hivatalosan is megerősítették, hogy távozott a NAV éléről Vida Ildikó. Az elnök már két hónapja felmondott, mától pedig átadta jogköreit helyettesének. Előkerült a felmondólevele is, és az Origo értesülései szerint már megindult a tülekedés házon belül az elnöki posztért.

Régóta érzékelhető, hogy Vida Ildikó széke inog. Legutóbb, két hete a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is utalt arra, hogy nem feltétlenül vele képzelik el a jövőt, a NAV pedig jelentős átalakítás előtt áll.

Már két hónapja lemondott

Vida Ildikó 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek – tudatta korábbi közleményében a nemzetgazdasági tárca. A lemondási idő két hónap, tehát hétfővel szűnt meg az elnök jogviszonya. Az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt – tudatták.

A gazdaság korszakhatárhoz érkezett, az egyensúly megteremtése után tartós növekedési pályára állt, így a cél immár nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése - állapította meg közleményében a minisztérium, hozzátéve:

Elküldték neki a selyemzsinórt

Az Origo is beszámolt arról, hogy Lázár János július elején azt mondta, amíg nem tudni, milyen lesz az új adóeljárás, addig azt sem tudni, hogy milyen szervezet - minisztérium, a kormányzattól függetlenített szerv vagy egy új hivatal - végzi az adóeljárások ellenőrzését, végrehajtását. Hozzátette:

amíg az új rendszer sem ismert, addig arról is nehéz beszélni, milyen vezetőre van szükség annak élén.

Lázár János is beszélt már Vida távozásáról Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lázár János egy kérdésre válaszolva már a két héttel ezelőtti Kormányinfón sem hagyott kétséget a személyi változások, így Vida Ildikó távozása felől. Úgy fogalmazott:

"A NAV jelenlegi vezetői az új adóhatóság munkájában már nem fognak részt venni, van ehhez még információm, de azt nem kívánom önökkel megosztani."

Nem sokkal korábban pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is bírálóan fogalmazott Vida Ildikóval kapcsolatban. A tárcavezető a Figyelőnek adott interjúban arról beszélt, hogy

az amerikai kitiltási botrány kezelése gyengítette a NAV vezetését, ezért lépésekre lesz szükség.

Azt is mondta, a közbizalom meggyengült a szervezet iránt, ezért személyi változások várhatók.

Varga már leváltotta volna

Mint arról az Origo beszámolt, Varga Mihály a jelek szerint már júniusban tett lépéseket arra, hogy elmozdítsák a NAV éléről Vida Ildikót. Legalábbis ha Vida Ildikó eltávolítása volt a nemzetgazdasági miniszter célja egy törvénymódosítóval, más módszert kellett találnia. Javaslata ugyanis elbukott a parlamenti szakbizottságnál, mivel házszabályellenes. Az ötlet az lett volna, hogy a kormányfőtől a miniszterhez kerüljön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének kinevezési joga.

Több utódjelölt is van már

Vida Ildikó lehetséges utódjai közül a sajtó az elmúlt napokban már többeket is megnevezett. Pénteken a Dehír.hu számolt bearról, hogy esélyes utód Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatóság vezetője éppúgy, mint Vida korábbi helyettese, Kovácsics Ivánt, akit tavaly év végén mentettek fel. Esélyesnek tartják Papp Istvánt, a dél-alföldi régió főigazgatóját is.