Orbán Viktor Facebook oldala kissé élettelen

Orbán Viktor Személy Közéleti személyiség foglalkozása politikus Cselekvés kapcsolatokhoz kötődő kezet fog fiatal fiatal Tusnádfürdő, 2007. július 21.
Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke üdvözli a résztvevők egy csoportját a XVIII. Bá
Tusnádfürdő, 2007: Orbán Viktor valóságos megjelenéséből egyáltalán nem hiányzik az interakció
Vágólapra másolva!
Gyorsan bejárta a magyar sajtót, hogy a miniszterelnök közösségi oldalával csillagászati fizetésért foglalkozik az adminisztrátor. Nem kellett sokat várni arra, hogy az online marketinges elemzés is elkészüljön.
Vágólapra másolva!

Több munka, mint amennyi látszik

Lévai Richárd Facebook-szakértő politikamentes elemzésében kifejti, hogy jóval több munkával jár a Facebook oldal, mint havonta körülbelül 18 képet és státuszt posztolni. A feladat egy hasonló oldal esetén elég összetett lehet, írja, rendszeres konzultáció és kapcsolattartás, posztok egyeztetése és előállítása, a Facebookon érkező reakciók moderálása, a statisztikai elemzés, és kezelni kell a hirdetéseket is. Ha az összes munka a felkészüléssel és az egyeztetéssel együtt posztonként fél óra, a bejegyzések az adminisztrátor havi nyolc óráját veszik el, de a terep annyira ingoványos, hogy valójában reggel 7-től este 10-ig folyamatosan rendelkezésre kell állnia.

A moderáció sosem egyenletes: az interakciók száma 100-tól 20 ezerig terjedhet. Lévai úgy véli, a konzultációval együtt ez havi 48 óra munka is lehet. Az alábbi táblázat alapján látható, hogy ha átlagosan nettó 11 500 forintos óradíjjal számoljuk a tartalomgyártást, a konzultációt, a statisztikai elemzést, a hirdetéskezelést, és nettó 5 ezer forintos óradíjjal a kommentkezelést, bruttó 424 180 forint jön ki, körülbelül 15 százalékkal kevesebb, mint amennyiről a hírekben olvashatunk. Bár a szakértő leszögezi, hogy az oldal tartalmát lehetne sokkal eredményesebben és érdekesebben kezelni, szerinte a Facebook jelenlét annyi elsőre nem látható művelettel jár, hogy valójában nem sok a 30 ezer forintos honorárium egy státuszért. Hiszen nem ez teszi ki a feladat nagy részét.

Forrás: Közösségi kalandozások

Nem látunk bele a háttérbe

Lévai Richárd az Üzletrésznek elmondta, mi alapján számolta ki a napi átlagosan egy óra munkát a moderálásért: "Őszintén szólva magam is úgy vélem, elvileg ennek többnek kell lennie. Bár itt nem igazi hozzászólás-kezelésről van szó, csak egyszerű elrejtésről és törlésről, biztos, hogy vannak időszakok, amikor sok óra megy rá, máskor vélhetőleg kevesebb, illetve automatikusan szűrő megoldásokat is be lehet állítani. Júliusban például csak 6 poszt ment ki, ezek közül egy kapott kiugróan sok interakciót, ilyenkor a moderálás is kevesebb lehet. Normál esetben én is azzal számolnék, hogy reggel 6 és éjfél között óránként legalább kétszer 5 perc, na meg az egyeztetések, csak éppen nem látunk a háttérbe. De ha egy cég foglalkozik a miniszterelnök Facebook oldalával, akkor akár több oldalt moderálhatnak egyszerre, így megoszlanak a feladatok és a költségek. Ezért alkalmaztam ezt a minimális megközelítést a blogon.”

Élettelen és távolságtartó az oldal

A szakértő arról is beszélt az Üzletrésznek, hogy az oldal hangvétele alapján olyan, mintha nyűg, valami szükséges rossz lenne. „Látszik, hogy bizonyos alapértékeket próbálnak betartani, hiszen igyekeznek építeni a miniszterelnök imidzsét, kis bepillantást engednek a mindennapokba, megmutatják az összes fontosabb megjelenést. De a fogalmazás és a megközelítés nagyon távolságtartó. Úgy is mondhatnánk, hogy művi. A rövid, táviratú stílusú posztok akkor még beleférnének, ha ebből naponta több lenne, vagy ha Orbán Viktor saját maga írná őket.”

Tusnádfürdő, 2007: Orbán Viktor valóságos megjelenéséből egyáltalán nem hiányzik az interakció. De a Facebookjáról nagyon Forrás: MTI/Oláh Tibor

Hol marad a közvetlenség?

Lévai Richárd hozzátette, a közvetlenség és a valódi emberi oldal mind hiányzik a miniszterelnök Facebook oldaláról, de az időzítés és a posztok gyakorisága is esetleges, még ha mások is a gyakorlati szabályok, mint egy márka esetében. Szerinte a jelenleginél közvetlenebb megközelítésre lenne szükség, ha a követők betekintést nyernének a folyamatok hátterébe, exkluzív információhoz jutnának, amilyeneket máshol nem olvashatnak, illetve érkezhetnének reakciók arra, amit a rajongók írnak. „Kellene egy kis élet az oldalra” – mondja.

Bőven volna vele munka

A szakértő elmondta még, hiányoznak a mérföldkövek, rendezetlenek a videók, a képekhez és a könyvtáraknál is vannak elszalasztott lehetőségek. A posztok tartalma és időzítése alapján az is megkérdőjelezhető például, hogy foglalkoznak-e az eredmények elemzésével és finomításával.

„Olyan, mintha lélegeztető gépen lenne az oldal a következő választásokig” – zárja gondolatait Lévai Richárd.