A kkv-k szerint egy év múlva jobb lesz

Vágólapra másolva!
Jelentősen, hét ponttal emelkedett az év eleji stagnálás után a kkv-k egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke. Így jelenleg -7 ponton áll. Ez a pozitív irányú változás az utóbbi évek egyik legnagyobb ugrása, és közel öt éve a legjobb eredmény. 
Vágólapra másolva!

A kkv-k hangulatjavulása annak köszönhető, hogy a pénzügyi és a gazdaságpolitikai várakozások kiemelkedően javultak, emellett az uniós forrásokkal kapcsolatban is bizakodóbbak lettek.

Várják a pályázatokat

„A vállalkozások nemcsak a magyar gazdaság, hanem saját helyzetüket tekintve is javulásra számítanak, bíznak a kormányzati intézkedésekben, és kedvezően fogadták a jövő évi adótörvény javaslatot” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Hozzátette:

közel minden negyedik cégvezető vélekedik úgy, hogy a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát lesz,

miközben a cégek döntő többsége nem számít a közterhek növekedésére (63 százalék). Emellett az uniós pályázatok beindulását is nagyon várják már a vállalkozások, jelenleg a cégek fele (51 százalék) számol úgy, hogy támogatáshoz juthat.

Forrás: K&H kkv bizalmi index

Növekedésre számítanak

A vállalkozások árbevételüket és eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek, ezzel megállt a tavalyi évre jellemző csökkenő trend. A kkv-k átlagosan 5,7 százalékos árbevétel és 4,2 százalékos profitnövekedéssel számolnak a következő egy évben.

A középvállalkozások a legoptimistábbak árbevétel tekintetében,

várakozásaik már a pozitív tartományban mozognak (2 pont). A kisvállalkozások hangulata is nagymértékben, -15-ről -5 pontra, javult, míg a kisvállalkozások bizalma jelenleg -8 ponton áll.

Minden ágazatnál javultak a várakozások, kivéve a kereskedelmi cégeknél. Ők feltehetően a vasárnapi nyitva tartás korlátozása miatt vannak várakozó állásponton.