Atomügyben még nincs megállapodás

irán, olaj, reuters, olajmező, olajfinomító
Az iráni olaj készen áll a visszatérésre
Vágólapra másolva!
A maratoni tárgyalások nyara az idei, az iráni atomprogramról is egész éjjel ment a vita, ahogy a görög mentőcsomagról is. Állítólag hétfőn az iszlám köztársaság ügyében is megszületik majd a megegyezés, legalábbis az európai tárgyalópartnerek ebben reménykednek.
Vágólapra másolva!

Már hétfőn pontot tehetnek a tárgyaló felek annak a 12 éve húzódó vitának a végére, amely miatt Irán az utóbbi időben szigorú gazdasági szankciókat kénytelen elviselni - írta a Bloomberg. A hírügynökség információi szerint az egyik legfontosabb kérdésben is megegyezés született az iszlám köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok vezetésével tárgyaló nyugati államok diplomatái között: elfogadták az ENSZ-embargó feloldásáról szóló politikai nyilatkozatot. A Bloombergnek nyilatkozó, névtelenséget kérő diplomata szerint a megállapodás szövegét már csak végleges formába kell önteni, és aztán alá lehet írni a teljes egyezményt.

Mindenki bizakodik

Vasárnap már majdnem sikerült mindenben megállapodni a bécsi tárgyalásokon, ám az utolsó pillanatban technikai és jogi kérdéseket kellett még tisztázni - tudta meg a hírügynökség. A dokumentum 80 oldalasról 100 oldalasra nőtt. A mai napig három határidő járt le anélkül, hogy megállapodás született volna.

Hétvégén John Kerry amerikai külügyminiszter mondta azt, hogy közel a megállapodás, sőt, Hasszan Roháni, Irán elnöke is erről beszélt Teheránban.

- mondta az elnök az ország egyik hírügynökségének.

Irán elnöke is a tárgyalások végét várja Forrás: REUTERS

Ha nem sikerülne megállapodásra jutni hétfőn, akkor alig van esély arra, hogy folytatódjanak a tárgyalások

- állítják az európai tárgyalófelekre hivatkozó források.

Politikai villongások Amerikában

Ha hétfőn sikerül szerződést kötni, akkor a következő forduló Amerikában várható. A kongresszus többségben lévő republikánus képviselői - Obama demokratáival ellentétben - kockázatosnak látják a szankciók feloldását.

Szerintük a megállapodás lehetőséget ad Irán számára az atomprogram folytatására,

ezért a párt vezetői már be is jelentették, hogy a demokraták "kemény csatákra" számíthatnak, ha el akarják fogadtatni a szerződést a kongresszussal. John Boehner republikánus házelnök szerint Obama elnök kormányának tagjai eltértek attól a felhatalmazástól, amit a tárgyalásokra kaptak.

Az iráni olaj készen áll a visszatérésre. Forrás: 123rf.com

Ömölhet az olaj

A megállapodás energiapiaci hatása lehet óriási. Irán rendelkezik a világ negyedik legnagyobb olajkészletével, de földgázból is rengeteg van az országban: övék a világ második legnagyobb gáztartaléka.

Irán 2012 óta nem adhat el nyersolajat az Európai Unió tagállamainak sem. Mivel az atomprogram miatt a nyugati államok büntetőintézkedéseket vezettek be az országgal szemben, a piacon ma szinte lehetetlen dollárért iráni olajhoz jutni. Az iszlám köztársaság termelése nagyot zuhant az elmúlt években:

míg 2011-ben még 3,6 millió hordónyi nyersanyagot hoztak felszínre naponta, addig tavaly már csak 2,6 milliót.

A közel-keleti – Irakban és Szíriában zajló –, valamint az észak-afrikai – Líbiát és Dél-Szudánt érintő – fegyveres konfliktusok miatt időnként kiesik némi olaj a piacról, de az elmúlt egy év bebizonyította, hogy az amerikai és a szaúdi árversenyre még ezek a fejlemények sincsenek hatással, az olaj ára folyamatosan esik.

Idén májushoz képest mostanra 10 dollárral kerül kevesebbe egy hordó WTI típusú nyersolaj.

Bár sokan azzal számolnak, hogy az iráni olajexport csak 2016-tól fog újra teljes kapacitással megjelenni a piacon, ugyanakkor már rövid távon is érezhető hatása lenne annak, ha zöld jelzést kapna Irán.

Ha az USA vezetésével a nyugati országok megállapodnak Iránnal az ország atomprogramjáról, az iráni olaj ismét szabad utat kaphat a világpiacra, ez tovább szoríthatja lefelé az árakat.

A WTI típusú olaj árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

Újabb pofon Oroszországnak?

Ha feloldanák az Irán elleni szankciókat, annak vélhetően az oroszok látnák a kárát, mivel eddig ők töltötték be azt az 'űrt', amit a közel-keleti ország kiesése jelentett. Földrajzilag közel vannak azokhoz a piacokhoz, ahová korábban Irán adott el olajat, gyorsan tudtak tehát lépni. Az Ázsiába és Európába (Irán korábbi fő exportpiacaira) irányuló orosz export több mint duplájára nőtt 2011 és 2014 között, ez 420 ezer hordóval dobta meg a korábbi napi termelést.

Már az olajfinomítók is nagyon várják az iráni olajat. A Bloomberg a görög Hellenic Petroleum szóvivőjét szólaltatta meg, ők kezelnek hármat az ország öt üzeméből. Vaszilisz Tszaitasz azt mondta, hogy a szankciók előtt a hozzájuk érkező nyersanyag 25 százaléka származott Iránból, ezt váltotta fel az orosz olaj, ami az idei első félévben a beérkező mennyiség 30 százaléka volt.

A feldolgozóvállalatoknak jót fog tenni, hogy újra megjelenik az a fajta, jó minőségű nyersanyag, amit az irániak biztosítani tudnak

- mondta.