Mobius átadja a kormányrudat

Mark Mobius, Templeton
Mark Mobius
Vágólapra másolva!
A legendás befektető 26 évig vezette a Templeton alapkezelő feltörekvő piaci részlegét. Kollégája októberben veszi át a székét.
Vágólapra másolva!

Lemond pozíciójáról Mark Mobius, a Templeton alapkezelő feltörekvő piacokon aktív részlege, a Templeton Emerging Markets eddigi vezetője. Október elsejéig átadja feladatait kollégájának, Carlos Hardenbergnek. A 78 éves guru - akinek neve Magyarországon is ismerősen cseng - nem hagyja el teljesen a pénzügyi vállalatot, továbbra is a portfóliókezelő menedzsment (belső zsargonban a "Temit") tagja marad - tudta meg a The Telegraph.

Mobius maga ezt mondta hátrébb vonulásáról:

A csapat és én is folyamatosan azt számolgatjuk, hogy a cégnél meglévő tudást miként tudjuk a legjobban hasznosítani."

Nem jöttek az eredmények

Az elmúlt években az alap teljesítménye egyébként nem volt valami fényes, mivel számos alkalommal alulteljesítette az alap a globális feltörekvő piaci indexet. Ennek megfelelően a kezelt vagyon sem nőtt olyan mértékben, ahogy a feltörekvő piaci indexek emelkedése azt lehetővé tette volna.

Mark Mobius Forrás: David Rochkind/Bloomberg/Getty Images

26 évvel ezelőtt pont a Templeton volt az egyik úttörő, aki az addig túlságosan kockázatosnak tartott - éppen ezért nagy hozammal kecsegtető - feltörekvő piacokon elkezdett befektetni.

Az alap olyan helyeken vásárol alulértékelt és kockázatos részvényeket, állampapírokat, ahol más nem nagyon mer.

Amikor aztán az adott piac elkezdett jobban teljesíteni, késpőbb nagy haszonnal tudtak aztán kiszállni a befektetésekből, hisz a Templeton alapjai olcsón jutottak hozzá ezekhez az értékpapírokhoz. Persze ezek az ügyletek jelentős kockázatokat is hordoznak magukban, és nem is minden esetben jönnek be. (Friss példa lehet az elmúlt évekből, hogy jelentős ukrán állampapír-piaci portfóliót alakított ki az alap, de egyelőre masszív veszteség látszódik a pozíciókon az ukrajnai helyzet megoldatlansága miatt.)

Minket szeretett

Ilyesmi történt Magyarországon is. 2012-ben például a Templeton volt hazánk legnagyobb hitelezője, az alapnál az volt a szlogen, hogy "Magyarországot mindenki utálja, mi ezért szeretjük." Abban az évben az alapkezelő körülbelül 2000 milliárd forint értékű állampapírt vásárolt, így egy időben az ország legnagyobb hitelezőjének számított. (A Templeton mostanra ennek a 2000 milliárd forintos portfóliónak a 20 százalékát már leépítette.)

Mobius 2013-ban azt mondta Magyarországról, hogy