Meglepte a piacot az MNB

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A várakozásokat meghaladó mértékben, 15 bázisponttal csökkentette az MNB az irányadó kamatrátát, így a jegybanki alapkamat holnaptól kezdődően 1,35 százalékos történelmi mélypontra süllyed. Matolcsy György rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy véget ért a második kamatcsökkentési ciklus, most hosszabb ideig szinten marad a magyar alapkamat. A forint nagy lelkesedéssel fogadta a híreket, már a 307-es szintet közelíti a jegyzés az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Lezárult a második kamatcsökkentési ciklus

A jelenlegi 1,35 százalékos szinten marad a magyar jegybanki alapkamat a következő időszakban - jelentette be Matolcsy György MNB elnök a 14:30-kor kezdődött sajtótájékoztatón.

A forintnak tetszik a döntés (14:42)

A hazai fizetőeszköz örül a jegybank azon bejelentésének, hogy lezárult a második kamatcsökkentési ciklus. Már 308 alatt zajlik a forint jegyzése az euróval szemben, sőt egyre inkább már a 307-es szintet közelíti a kurzus. Így már tényleg jó úton halad a forint, hogy akár a 300-305 közötti sávba erősödjön vissza az euróval szemben, mint ahogy arról már korábban is tettünk közzé elemzést az Investor hasábjain.

EURHUF 1 perces grafikon Forrás: Investing.com

Meglepő döntés született ma (14:01)

A mai döntés előtt a piac erősen megosztott volt a mai kamatvágást illetően, a többség inkább 10 bázispontos enyhítést vár, de voltak olyan elemzők is, akik 15 bázispont mellett tették le a voksukat.

Az MNB alapkamatának alakulása 2011 óta Forrás: MNB, Investor.hu

Az MNB kedden délelőtt jelezte, hogy Matolcsy György jegybankelnök 14:30-kor sajtótájékoztatót tart. Mivel ilyen eseményt csak nagyobb horderejű bejelentések esetén szoktak összehívni; a befektetők arra rendezkedtek be, hogy a mai volt az utolsó lépés a márciusban újraindult kamatvágási ciklusban.

A monetáris lazítási ciklus végét a hazai inflációs mutatókban kibontakozó emelkedés, illetve kisebb részben a 1,50 százalékos lengyel alapkamathoz mért diszkont indokolhatta a grémium részéről (Equilor).

Ma délután 15 órakor pedig megismerhetjük a jegybanki döntést jegyzőkönyvét.

Mennyi vágás jöhet még? (14:01)

A mai lépés után még színesebbé válhatnak a piac várakozások azt illetően, hogy mennyi kamatvágás jöhet még. Korábban a többség nem zárta ki, hogy augusztusban újabb enyhítés jöhet, ugyanakkor a mai döntéssel és a rendkívüli MNB sajtótájékoztató után felmerül a kérdés: ma ért véget az újabb kamatcsökkentési ciklus? Eddig a piaci várakozások átlaga 1,3 százalékon állt.

Erősödik a forint (14:06)

A döntés utáni első reakció pici forintgyengülés volt, de azután hirtelen erősödésbe váltott a forint, akár amiatt is,

mert a nagyobb kamatvágás miatt esetleg a piac azzal számol, hogy nem lesz több kamatvágás.

Ez hamarosan ki fog derülni.

EURHUF 5 perces grafikon Forrás: Investing.com