Mérséklődött az optimizmus

Vágólapra másolva!
Piaci elbizonytalanodást mutat az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített Kkv Konjunktúra Index értéke, ami enyhén, 1,3 ponttal csökkentaz elmúlt negyedéves növekedés után.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a magyar cégvezetőknek a gazdaság fejlődése iránti bizalma nem változott az előző negyedévhez képest, de a saját vállalkozásuk jövőképébe vetett bizalmuk mérséklődött – olvasható az index készítőinek közleményében.

Nehezebb gazdasági helyzet

Az előző negyedévben a cégvezetők 58 százaléka mondta, hogy vállalkozásuk általános gazdasági helyzete növekedni fog a következő félév során. A legfrissebb felmérés szerint most kevésbé hisznek a vállalkozásuk fejlődésében a vezetők, csak 49 százalékuk bizakodik.

Mérséklődik a cégvezetők optimizmusa Forrás: IBS-Policy Agenda kkv index

Likviditási problémák

A márciusi adatok szerint a cégvezetőknek még csak 9 százaléka mondta azt, hogy szerinte romlik majd cégének likviditási helyzete a következő félévben, míg 34 százalékuk javulást várt. A mostani mérés szerint már 15 százalékuk számít romlásra és csak 25 százalékuk javulásra.

Nem érzik a növekedést

Folyamatosan növekszik a magyar gazdaság a KSH által közölt GDP adatok szerint. Ez azonban nem általános javulást jelent, csupán a gazdaság egyes szektorainak adatai eredményezték az eddigi kedvezőbb képet.

A cégvezetők 70 százaléka mondja, hogy vállalkozása területén nem tapasztalja, hogy növekedne a gazdaság, és a válaszok alapján csak 9 százalékuk érzi a növekedést.

E cégek feltehetőleg olyan mikrokörnyezetben működnek, amelyek tartósan jól teljesítenek, ezért számukra a statisztikai adatok nem csak nehezen értelmezhető számokat, hanem a valóságot is jelentik.

Nehézségekre számítanak

A cégvezetők 44 százaléka tart attól, hogy a következő félévben váratlan nehézség ingathatja meg vállalkozását. Ez a korábbi 32 százalékos értéknél jóval kedvezőtlenebb. A válaszadók 65 százaléka szerint esélytelen, hogy bővítsen a következő félévben.