Milliárdokat költ a világ megmentésére Bill Gates

Bill Gates
Vágólapra másolva!
Bill Gates bejelentette, hogy a következő öt évben megduplázza kutatás-fejlesztésbe fektetett pénzét, és például mintegy 2 milliárd dollárt fordítana a klímaváltozás elleni harcra, innovatív zöld technológiákba való befektetéssel.
Vágólapra másolva!

A kockázatok nagyok, de az idő sürget

Gates szerint - aki a Forbes márciusi összeállítása szerint még mindig a világ leggazdagabb embere 79-80 milliárd dolláros vagyonával - megérett a helyzet arra, hogy sürgős cselekvések mentén olyan radikális és innovatív technológiákba kell pénzt tenni, amelyekkel elviselhető gazdasági költségek mellett tudunk megoldást találni a klímaváltozás problémájára. A jelenlegi technológiák túl drágák - mondta a millárdos.

Bár jelentős kockázatok is övezik az ilyen jellegű befektetéseket, mégis megéri a rizikót vállalni, mivel csak így lehet elkerülni a világméretű környezeti katasztrófát.

Eddig már 15 zöldenergiával foglalkozó vállalatnak írt csekket, és másik harmincat pedig kockázati tőkebefektetőkön keresztül támogat - állítja a milliárdos.

Bill Gates, a világ leggazdagabb embere Forrás: Getty Images

Ezen felül a Bill és Melinda Gates Alapítvány, amelyet Gates a feleségével együtt irányít, a világ legnagyobb közhasznú alapítványa.

A Microsoft alapítója a Financial Timesnak elmondta, hogy szerinte csak megújuló, zöldenergiával lehet csökkenteni a világ károsanyag kibocsátását, és így lehet megfizethető áron elkerülni a klímakatasztrófát. Gates nem hisz az olyan eljárásokban, mint például a napenergia tárolására is alkalmas akkumulátorok, mivel ezek csak szűk körét tudják kiaknázni a megújuló energiaforrásoknak, illetve nem tudják kezelni azt a problémát, hogy mi van akkor, ha hosszabb ideig felhős az ég, és nincs napsütés.

- fogalmazott Gates.

Forrás: Shutterstock / Tatiana Grozetskaya

A változáshoz viszont a kormányoknak (például USA) is hozzá kell járulniuk, és sokkal több pénzt kellene áldozni kutatás-fejlesztésre, például ahogy azt annak idején tették a Manhatten (atombomba előállítása) vagy az Apollo (embert juttatni a Holdra) projekttel. A jelenlegi szén-dioxid kibocsátást csökkentő kapacitások nem kielégítőek, ráadásul a világhatalmak hozzáállása is elég változékony, éppen ezért fontos az innovációkba való befektetés. A mostani számítások szerint a jelenlegi megújuló energiakapacitások nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy például a 2030-as energiaszükségletet kielégítsék - magyarázta Gates.

Nukleáris energia

A Financial Times szerint Gates már eddig is több száz millió dollárt fektetett a nukleáris energiát újrahasznosító TerraPower nevű cégbe, amely az urándúsítás melléktermékeként keletkező, úgynevezett szegényített uránnal működő reaktorokat fejleszt. „A nukleáris energia túl drága, nem elég biztonságos, pazarló, ezért kell, hogy legyen helyette olyan technológia, amely mindezekre a problémákra választ ad” – mondta.

Az európai olajcégek akarnak a klímaváltozás élharcosai lenni? Forrás: Bloomberg

Változó hozzáállás az olajcégek részéről is

Az ENSZ klímaváltozásért felelős biztosa, Christiana Figueres júniusban felhívást intézett hat olaj-és gázipari vállalat vezetőjéhez, hogy vállaljanak nagyobb részt a klímaváltozás ellen folytatott harcban. Emellett köszönetét is kifejezte egyben azért a támogatásért, amiről biztosították őt a decemberi klímakonferencia előtt.

Amúgy a Royal Dutch Shell, a BP, a Total, az Eni, a Statoil és a BG Group globális károsanyag-kibocsátási kvóták létrehozását követeli, amelynek kialakítására az államokon kívül az ENSZ-t is felszólítja - erről már az Investor hasábjain is írtunk 'Így szőttek összeesküvést az európai olajcégek' című írásunkban.