Kétmilliárd eurós vagyonzárat rendeltek el a Lukoil ellen

benzinkút embléma KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY logo SZIMBÓLUM Budapest, 2014. augusztus 5.
Lukoil benzinkút a IX. kerületi Kvassay Jenő úton 2014. augusztus 5-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a Lukoil kivonul a térségből, a cseh mellett eladja mag
Budapest, 2014. augusztus 5. Lukoil benzinkút a IX. kerületi Kvassay Jenő úton 2014. augusztus 5-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a Lukoil kivonul a térségből, a cseh mellett eladja magyarországi és szlovákiai hálózatát is. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Kiterjesztette a román ügyészség a Lukoil helyi vállalata elleni vagyonzárat az orosz olajcég európai főrészvényesére, a Hollandiában bejegyzett Lukoil Europe Holdingsra is: a vádhatóság összesen kétmilliárd eurónyi részvény, bankbetét és kibocsátási kvóta zár alá vonását rendelte el szerdán.
Vágólapra másolva!

A ploiesti táblabíróság ügyészsége tavaly októberben 230 millió eurós kárt okozó pénzmosás és adócsalás gyanújával indított vizsgálatot Andrej Bogdanov, a ploiesti Petrotel-Lukoil kőolaj-finomító vezérigazgatója ellen, és zár alá helyezte a cég nyersanyag- és árukészletének egy részét.

Hűtlen kezelés

A vádhatóság mostani közleménye szerint Bogdanovot 1,18 milliárd eurós és 1,53 milliárd dolláros kárt okozó hűtlen kezeléssel is gyanúsítják, ugyanakkor további három román és két orosz állampolgárt vontak bírósági felügyelet alá.

Egy a hazai kutak közül Forrás: MTI/Kovács Attila

A vádhatóság közölte: kiterjesztette a nyomozást a Petrotel főrészvényesére, a Lukoil Europe Holdingsra is, és

zár alá helyezte annak több hollandiai és angliai bankszámláját, 177 millió Petrotel-részvényét és 420 millió eurónyi kibocsátási kvótáját.

A vádhatóság közleménye megemlíti, hogy az ügyészek munkáját a Román Hírszerző Szolgálat és más illetékes hatóságok támogatták.

Rozzant elnöki kirohanás

A román média értelmezése szerint a Lukoilt azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül átjátszotta a Hollandiában bejegyzett főrészvényes tulajdonába a romániai leányvállalat vagyonának jelentős részét.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök viszont cáfolta az államosítás lehetőségét, politikai ellenfele "rozzant állapotának" tulajdonítva az elnöki kirohanást.

Victor Ponta Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

"A ploiesti finomító 600 millió eurót fizetett be az államkasszába az év első 9 hónapjában: ez jövedéki adóból, tb-járulékokból tevődik össze. A Lukoil akkor is jelentős adófizető, ha veszteséges, és nem fizeti a 16 százalékos nyereségadót" - érvelt a román kormányfő.