Újabb vállalati könyvelési botrányra derült fény

President of Toshiba Hisao Tanaka (C), chairman Masashi Muromachi (L) and corporate executive vice president Keizo Maeda (R) bow at the beginning of a press conference at the company's headquarters in Tokyo on July 21, 2015. Toshiba president Hisao Tanaka
Vágólapra másolva!
Hisao Tanaka, a japán elektronikai óriás vezére lemondásra kényszerült, miután napvilágot látott, hogy az elmúlt 6 évben folyamatosan meghamisíttatta a cég könyvelését. A botrányba az alelnök és a menedzsment számos tagja is belebukott, de számos utórengése lehet még a történetnek.
Vágólapra másolva!

A kreativitásnak is van határa

Japán iránti befektetői bizalmat is megrendítheti a mai napon kirobbant skandalum. A Toshiba, amelynek üzleti tevékenysége az elektronikai termékeken túl a nukleáris erőművekre is kiterjed, 151,8 milliárd jenre (1,2 milliárd dollár, azaz 330 milliárd forint) kozmetikázta a működésből származó eredményt, ami közel háromszorosa a valóságban elért profitnak – közölte a BBC. És ezt nem egyszeri felindulásból követte el, hanem már hat éve folyamatosan félrevezette a befektetőket.

Fukusima vezetett a bukáshoz

Az elektronikai óriást ellenőrző auditoroknak az szúrt szemet, hogy az energiaiparban is érdekelt Toshiba közvetlenül a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után irreálisan magas célokat tűzött ki. Az ellenőrök ezen a vonalon elindulva a számok sorozatos kozmetikázására derítettek fényt.

A vizsgálat lezárultával arra kötelezték a céget, hogy 2008-ig visszamenőleg nyújtsa be a tényleges könyvelési adatokat.

A menedzsment nyolc tagja távozott, de emellett jelentős pénzbírságra is számíthat a vállalat, de ez ügyben még pontos számok nem tudhatóak.

Óriási szégyennel kell szembesülnie a Toshiba menedzsmentjének, ennek is köszönhető a vezetők mély meghajlása a sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Japánnak is betesz

Félő, hogy a most kirobbant botrány nemcsak a 140 éves múlttal rendelkező vállalatot kezdi ki, hanem az országgal szembeni globális pénzügyi bizalom megrendülését is magával vonhatja – fejtette ki aggodalmát Taro Aso japán pénzügyminiszter.

Leáldozóban a Toshiba csillaga

A Toshiba 1985-ben elsőként dobta piacra a laptopot, majd 1996-ban a DVD-lejátszót ismertette meg a világgal. A mamuttá nőtt vállalat - amely egyre inkább szorongatott helyzetbe került a dél-korei Samsung és a kínai Lenovo által – jelenleg 421 leányvállalattal és több mint 200 ezer alkalmazottal rendelkezik globálisan, de

egyre inkább alulmarad a fokozódó versenyben, így iparági szakértők szerint sokkal inkább a vállalat restrukturálására kellene az energiákat fordítani.

Toshiba évek óta meghamisította a vállalat könyvelését a legfelső vezetés tudtával és akaratával Forrás: Getty Images

A mostani botrány ugyanakkor jól rámutat a japán vállalati kultúra elmaradásaira is, hisz ott nem lehet szembemenni a főnökök akaratával. A legfőbb mérce a tisztelet és a lojalitás, ennek megfelelően a hibázás lehetősége óriási szégyent von maga után. Így

ha még egy elérhetetlen célt is fogalmaz meg a menedzsment az adott évre, a hierarchia alsóbb részein lévő beosztottak ezt mindenképp el akarják érni, akár a saját részlegük számainak meghamisításával is.

Ellentmondás egyszerűen kizárt.

Meglepő reakció a részvénypiacon

A tokiói tőzsdén úgy tűnik, már beárazták a techcég csalási botrányát, hiszen a részvény árfolyama több mint 6 százalékot emelkedett a keddi kereskedés során. Bár ettől függetlenül még így is kb. 25 százalékkal vannak lejjebb a papírok, amióta áprilisban megjelentek az első hírek a könyvelési csalásról.

A Toshiba-részvények árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu