A tinik mohósága okozhat bajt Kínában

kína, tőzsdepánik, válság, pánik, tőzsde
Bajban vannak a befektetők.
Vágólapra másolva!
Az idősebbek szerint a fiatalok túl vakmerőek, tőzsdei veszteségeiket is hirtelen akarják pótolni, akár hitelből is hajlandóak visszaugrani a tőzsdére. Ez viszont mélyítheti a válságot.
Vágólapra másolva!

Egyszerű felismeréseket tesznek

Nem véletlenül tűnhetnek első olvasásra is gyerekesnek ezek a mondatok, ugyanis valóban egy gyerektől származnak: a CNBC amerikai hírtelevízió riportjában Jason Li 17 éves kínai diák nyilatkozott így, aki tavaly szeptemberben kezdett tőzsdézni. Szüleitől, rokonaitól az évek során félmillió forintnak megfelelő zsebpénzt kapirgált össze, azt fektette be többek között a már említett dróngyártó cégbe.

Az összeomlás feltüzel

Jasonnek filozófiája is van. A híres amerikai alapkezelő, Peter Lynch gondolataira alapoz.

- mondta a srác.

Jason Li tőzsdei befektető, akit az iskolatársai is csak Buffett-nek neveznek. Forrás: CNBC

Ez eddig mind szép és jó, csak hát az elmúlt hónapban összeomlott a kínai tőzsde. A Shanghai Composite index három hét alatt több mint 30 százalékot zuhant a június közepi csúcstól számítva, a július 9-ei mélyponttól nézve pedig közel 20 százalékot emelkedett az árfolyam, többek közt a kínai hatóságok számos - az esést megállító - intézkedésének köszönhetően is.

A fél világ lába megremegett, egyes elemzők a mai napig arról beszélnek, hogy a tőzsdepánik a kínai gazdaság komolyabb válságának tünete. A kezdőket külön sokkolhatta, hogy addig minden olyan szépnek és jónak tűnt.

A zuhanás előtti egy évben 150 százalékot nőttek az indexek, sokan nagyon jól kerestek a felfutáson.

Jason viszont úgy tűnik, nem ijedt meg. Mióta elkezdett tőzsdézni, megnégyszerezte befektetéseit, ennek végülis csak negyedét vitte el a pánik. Az eladási hullámra csak legyint. "Az emberek egy része vakon követi a másikat. Én ezt nem tartom túl bölcs dolognak" - jegyezte meg a fiú, akit az iskolatársai is csak Buffett-nek neveznek.

Jason Li-nek a tanulás mellett jut ideje a tőzsdei kereskedésre is Forrás: CNBC

Az öregek szerint viszont a Jasonhoz hasonló fiatalok túl vakmerőek.

- mondta a CNBC-nek Hao Hong, a hongkongi központú BOCOM International bankház vezető elemzője. Szerinte ilyenkor az jellemző a fiatalokra, hogy egyszerre próbálják visszaszerezni azt, amit elvesztettek. A nagy nekibuzdulásban pedig bizony hülyeségeket is csinálnak. Például hitelt vesznek fel.

A Shanghai Composite index árfolyamalakulása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Mélyülhet a válság

Hong szerint az elmúlt egy hétben ismét egyre többen kérnek befektetési hitelt, amiből részvényeket vásárolnának. A probléma csak az, hogy a válság is részben a hitelből finanszírozott ügyletek miatt tört ki.

- fogalmazott a banki szakember.

Vannak viszont olyan szakértők is, akik szerint a kínai tőzsdéken jelen lévő 90 millió kisbefektető - akik között sok a földműves, kétkezi munkából élő ember is - nagy része sokkal óvatosabb lesz majd a pánik után. Ezen a véleményen van David Cui is, a Bank od America Merrill Lynch kínai történéseket figyelő vezető elemzője is. Szerinte a megsemmisülő vagyonkák miatt kapott lelki sokk nehezen múlik el.

Hogyan tovább?

Az, hogy kinek lesz igaz, most nehéz megmondani, hisz az elmúlt időszakban tapasztalt kínai áresés akár még normális korrekciónak is tűnhet egy óriási emelkedő trendben, persze az időbeli lefutása aggasztó lehet. Ugyanakkor eddig jó fogodzónak bizonyult a fenti grafikonon is behúzott támaszvonal 3400 pont környékén. És az is biztos, hogy nem szabad lenézni a fiatal elméket sem, mert sok esetben az egyszerű gondolkodás sokkal előrébb vihet befektetések terén is, mint a túlbonyolított stratégiák és elemzési koncepciók. Persze egy dolgot így sem lehet lespórolni, a megfelelő kockázatkezelést, azaz például tudni előre azt, hogy egy-egy befektetésen, kereskedésen mennyit veszíthetünk. Ezt mindenkinek magának kell elvégezni, mert a tőzsdén mindig a valószínűségeket kereskedjük.