Kamu volt a pekingi tőzsdepánik

An investor looks at stock informations at a trading hall of a securities firm in Shanghai on January 28, 2014. Chinese shares ended lower on worries over market liquidity, dealers said.  AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Nincs még pánik, de megzuhantak
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek Kínában egy férfit, aki az interneten állítólag azt terjesztette, hogy Pekingben emberek vetik le magukat a háztetőkről a tőzsdei részvények nagy értékzuhanása miatti kétségbeesésükben.
Vágólapra másolva!

A kínai állami televízió szerint a 29 éves férfit "fegyelmezetlen magatartása" miatt vették őrizetbe. Pénteken egy internetes közösségi felületen azt írta, hogy "voltak olyanok", akik a tőzsdekrach miatt leugrottak Peking pénzügyi központjában lévő épületek tetejéről. A bejegyzés vasárnapra eltűnt a közösségi portálról, feltehetően törölték az ilyen tartalmakat szigorúan ellenőrző hatóság emberei.

Két éve szigorítottak

Kínában két évvel ezelőtt szigorú intézkedéseket jelentettek be, hogy gátat szabjanak a hatóságok által "felelőtlen híreszteléseknek" minősített internetes tartalmak megjelenésének. Akár három év börtönbüntetésre számíthat az, aki a közösségi portálokra ilyen feljegyzéseket tesz fel, és azokat legalább ötszázszor osztják meg vagy ötezren olvassák el.

Nincs még pánik, de megzuhantak Forrás: AFP/Johannes Eisele

30 százalékot esett a tőzsde

A vezető kínai tőzsdének tartott a sanghaji börze irányadó indexe, a Shanghai Composite három hét alatt mintegy 30 százalékot veszített értékéből a részvénykínálat bősége miatt. Ilyen mértékű visszaesésre 1992 óta nem volt példa. Az előző hét hónapban, tavaly novembertől a június 12-én elért csúcsig azonban több mint 150 százalékkal emelkedett a Shanghai Composite értéke.

Fékezik a mélyrepülést

A pánik határát súroló eladási hullám nyomán a kínai tőzsdefelügyeleti hatóság pénteken csökkentette a júliusra tervezett elsődleges részvénykibocsátások számát és mértékét, hogy ezáltal is próbálja fékezni a kínai tőzsdék mélyrepülését. Az utóbbi hetekben rengeteg cég vezette be részvényeit a tőzsdére. Májusban és júniusban nagyjából száz új részvény jelent meg az értékpapírpiacon, a következő két hétben pedig további 28 elsődleges részvénykibocsátást terveztek.