Nagyon kajálják a befektetők ezt a sztorit

Netflix  daredevil
Vágólapra másolva!
Őrült vételekbe kezdtek a befektetők, miután szerda este közzétette az online streaming szolgáltatásokat kínáló Netflix a második negyedéves gyorsjelentését. Az öröm oka pedig elég egyszerű: a várakozásokat felülmúló ütemben tudta növelni a cég előfizetői számát, és ez az eredményeken is meglátszódott. A mai amerikai tőzsdenyitás előtt 11 százalékos pluszban való nyitást áraz a piac. 
Vágólapra másolva!

Jelentősen növekedett az előfizetők száma

A Netflixnek több soron is sikerült felülmúlni az elemzői várakozásokat. A leginkább kiemelkedő tény az, hogy a júniusban befejeződött negyedévben 3,28 millióval növekedett az előfizetők száma, köszönhetően az intenzív nemzetközi terjeszkedésnek. Így már 65 millió fölé került az összesített érték. A kaliforniai székhelyű cég év végére azt szeretné elérni, hogy 200 országban legyenek elérhetőek a Netflix szolgáltatásai. Ennek köszönhetően őszre már Japán, Portugália, Olaszország és Spanyolország is fent lesz a cég térképén.

Érződik a terjeszekedés

Az előfizetői szám növekedése az árbevételre is kedvezően hatott, az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal emelkedett az értékesítés (1,64 millió dollár). A nemzetközi terjeszkedés okozta költségnövekedés persze a profitszámokon is érződik. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest 63 százalékkal esett vissza az eredmény, de ebben az erős dollár is szerepet játszott, csökkentve az Amerikán kívülről befolyó árbevétel értékét. A Netflix nettó eredménye így 71 millióról 26,3 millió dollárra csökkent, ami 6 centes EPS eredménynek felel meg. De egy komoly növekedés előtt álló cég esetében ez elfogadható, és vélhetően emiatt pozitívak a befektetői várakozások, ami a részvényárfolyam jelentős, 11 százalékos ugrásában is testet ölt a gyorsjelentés közzétételét követően, na meg a Netflix részvények elmúlt időszakban tapasztalt folyamatos hegymenetén is.

A Netflixen is futó népszerű Daredevil sorozat főhőse Forrás: Origo

Irány Kína

Az egyre több tévétársaságot és szolgáltatót magára haragító Netflix jelenleg 65,55 millió felhasználóval rendelkezik világszerte, ennek kétharmada az USA-ban található. Az on-demand cég szárnyalása korántsem közelít a végéhez, hiszen csak a második negyedévben a tengerentúli piacon 3,3 millióval, míg a nemzetközi terjeszkedésnek köszönhetően további 2,4 millióval bővült ügyfeleinek tábora. Az egyre keletebbre nyomuló terjeszkedés következő célállomása várhatóan a népes Kína, ahol 2016-ban vélhetően meg is tud jelenni.

Sok kicsi sokra megy

Az on-demand szolgáltató nemrég részvényfelaprózásról döntött. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a lépéssel a kisbefektetők számára szeretné vonzóvá tenné a vállalat papírjaival történő kereskedést a menedzsment. A részvényfeldarabolás arányszáma 7:1-hez, vagyis szerdától kezdve egy Netflix papír 100 dollárért érhető el az eddigi 700 dollár helyett (a szerdai záróár 98,13 dollár volt). Maga a művelet csak technikai jellegű lépés volt, amitől függetlenül a cég a 41 milliárd dolláros piaci kapitalizációja nem változott.

A Netflix részvényeinek árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: BigCharts.com