Vágólapra másolva!
Magyarországon is bevezetik a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardokat (IFRS), ami elősegíti a tőkebevonást, a nemzetközi pénzpiaci nyitást, és csökkenti az adminisztrációs terheket. A váltás legfontosabb tudnivalóit a MAZARS nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat foglalta össze.
Vágólapra másolva!

A június 12-én kihirdetett kormányhatározat már 2016-tól lehetővé, illetve egyes esetekben kötelezővé teszi az IFRS alkalmazását a hazai társaságok egyedi beszámolóira. „Az IFRS választásának egyértelmű előnyei vannak, hiszen

hozzájárul a pénzügyi mutatók, beszámolók nemzetközi összehasonlíthatóságához, és ezáltal javítja a hazai vállalkozások nemzetközi versenyképességét.

A nemzetközi standardok alkalmazása megkönnyítheti a magyar cégek pénzügyi piacokra lépését és bővíti külföldi tőkebevonási lehetőségeiket” – nyilatkozta Benedek Zoltán, a MAZARS audit és tanácsadási üzletágának vezetője. Hozzátette: a jelenleg többféle pénzügyi beszámolási rendszert használó társaságoknál az adminisztrációs terheket és költségeket is csökkentheti az átállás.

Kinek mikor?

A kormányrendelet több hullámban teszi kötelezővé illetve választhatóvá az IFRS bevezetését.

A kötelező és opcionális IFRS bevezetés ütemezése Forrás: MAZARS

Nem olyan egyszerű

Benedek Zoltán szerint ugyanakkor az átállás nem egyszerű feladat, így gondos előkészítést, szakmai felkészülést és támogatást igényel. Akik az átállást választják, azoknak célszerű megbecsülni a megváltozó pénzügyi mutatók hatásait, biztosítani a megfelelő belső szakértelmet a bevezetés és a folyamatosan változó IFRS standardok későbbi követéséhez.

Ugyancsak módosítások lehetnek szükségesek az informatikai rendszerekben és adatszolgáltatásokban is.

IFRS szerint kell bemutatni már a bevezetését megelőző időszak pénzügyi adatait, hogy az első IFRS szerinti beszámoló adatai összehasonlíthatók legyenek. Így tehát ha a 2017-es üzleti évben történik az átállás, akkor már a 2016. december 31-ei nyitó beszámoló adatait is IFRS szerint kell elkészíteni.