Hatalmas iPhone-gyár bukott le

Nemcsak otthon adják el a hamis termékeket Kínában
Vágólapra másolva!
Munkások százait dolgoztatta egy telefonhamisításra szakosodott kínai házaspár. Volt, aki azt hitte, hogy az igazi Apple alkalmazottja.
Vágólapra másolva!

Állítólag 41 ezer hamis iPhone-t készítettek abban az üzemben, amelynek rendőrségi lerohanásáról most adott hírt a kínai média. A gyár munkások százait foglalkoztatta. Nekik az volt a feladatuk a BBC tudósítása szerint, hogy használt okostelefon-alkatrészekből rakjanak össze működőképes készülékeket. A szerelők keze alól kikerülő telefonokat ezután a hálózatot üzemeltető házaspár új iPhone-ként adta el.

Az amerikaiak szóltak

Az üzem a kínai főváros, Peking északi külterületén működött. A hatóságok azt mondták a helyi sajtónak, hogy először az Egyesült Államok hatóságai találkoztak a gyárból kikerülő termékekkel, a pekingi rendőrségnek is az amerikaiak szóltak.

A hatóságok számításai szerint 5 milliárd forintnak megfelelő értékben dobott piacra telefonokat a hamisításra szakosodott szervezet.

A razzia során a hatóságok kilenc embert tartóztattak le. A BBC beszámolója szerint a munkások között sokan voltak olyanok, akik azt hitték, hogy az amerikai Apple-nek dolgoznak.

Nemcsak Kínában adják el a hamis termékeket Forrás: Philippe Lopez - AFP/Getty Images

Szigorúbb ellenőrzés

Az üzem nem az első, és valószínűleg nem az utolsó hamisítványgyár Kínában. Négy évvel ezelőtt Kunming városában találtak több olyan boltot is, ahol hamis Apple-termékeket árultak.

Ezeket Apple Store-nak nevezték az üzemeltetők, pont úgy, mint az amerikai cég eredeti üzlethálózatát.

A kínai kormány nemrég megígérte az amerikaiaknak, hogy jobban szűri majd a határain a hamis árukat. A kínai hatóságok ezért az utóbbi időben arra is megpróbálják rávenni a cégeket, hogy tegyenek logót az üzemeikből kikerülő termékekre – lehetőség szerint a sajátjukat, és ne másét.