Hatalmasat szárnyal az ingatlanpiac

EMBERI LAKHELY ÉPÜLET erkély kilakoltatás Lakóépület lakótelep nő panelház SZEMÉLY város Budapest, 2013. május 2.
Faragó Ferenc Mihályné lánya kőbányai lakásuk teraszán 2013. május 2-án, amelyből hamarosan kilakoltatják 11 tagú családját jelentős rezsitar
Budapest, 2013. május 2. Faragó Ferenc Mihályné lánya kőbányai lakásuk teraszán 2013. május 2-án, amelyből hamarosan kilakoltatják 11 tagú családját jelentős rezsitartozása miatt. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) Faragónéval közösen sajtótájékoztatót tartott a lakásban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
12 184 darabos, rekord közeli forgalom volt júniusban az ingatlanpiacon. A mostani forgalom 40%-kal felülmúlja az egy évvel ezelőtti eredményt, és közel 70%-kal a válságot követő leggyengébb, 2013-as év júniusát. Az idei első félév összforgalma meghaladja így a 68 300-at. 2014 első félévében 45 700 tranzakció zajlott a piacon, vagyis az idei eredmény éppen másfélszer akkora, mint egy éve volt. A szezonalitásnak megfelelően alakult a júniusi kereslet, azaz visszaesés volt tapasztalható az előző hónaphoz képest.
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódik az lakásár-emelkedés a Duna House szerint. Ezen belül a panelek árai is egyre nőnek. Az Országos Panel Index meredeken ível felfelé továbbra is. Egyetlen kivétellel szinte mindenhol ez a jellemző, kelet-magyarországi régióban viszont tovább csökkent az ingatlanok értéke.

Nyugat és Budapest

Az idei első félévben lezajlott tranzakciók átlagai alapján vidéken Győr-Moson-Sopron megyében vásároltak téglaépítésű lakást a legmagasabb áron, 262 ezer Forintért. Ezt még a második legdrágább Hajdú-Bihar megye sem tudta megközelíteni, ahol az átlag 240 ezer alatt alakult. Legkisebb 103 ezer Ft/m2 átlagon BAZ megyében vásároltak.

A panelek is nagyot drágultak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Budapesten a legdrágább kerület, több mint félmillió forintos négyzetméterenkénti átlaggal az V. volt az első félévben. Ez olyannyira kimagasló, hogy a következő lokációk már mind 400 ezer alatt alakultak. A legolcsóbbak a XX. és XXI. Kerületek, alig több mint 200 e Ft/m2 átlaggal. Vidéken Győr-Moson-Sopron megyében vették a paneleket is a legmagasabb átlag négyzetméter áron az első félévben. Itt 241 ezer Ft-on vásárolták ezt a lakástípust, ami meghaladja még a teljes budapesti átlagot is. Hajdú-Bihar megye ennél a lakástípusnál is a második legdrágább, 179 ezer Ft/m2-es átlagával. A legalacsonyabb átlagértéket itt is Borsod-Abaúj-Zemplén produkálta, ahol a panelek átlagos négyzetméterára 96 ezer Ft volt.

300 ezer forintos négyzetméter árral kelnek el a panelek is

Budapesten a XI. kerület volt a paneleknél a legdrágább, majdnem elérve a 300 ezer Ft-os szintet. Második a XIII. lett, 265 ezer Ft-os átlagával, majd a XVI. 257 ezerrel. Legalacsonyabb áron a XX.-ban vásároltak 182 ezerért és a XXI.-ben 176 ezerért négyzetméterenként.

Sokat lehet alkudni

Az első félév adatai alapján az összes lakástípust egybevetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében került sor a legtöbb alkura, ugyanis itt a vevők az ár tizedét is képesek voltak lefaragni az egyezséget megelőzően. Inkább 6-8% volt a jellemző országszerte, de három terület is alacsony, 4%-os alkuértéket mutatott, ezek pedig Vas, Veszprém és Budapest egésze voltak. A fővárosban csupán 1-2 %-os árlevitelt követően a vevők többnyire 3-5%-ot tudtak csak alkudni. A legtöbbet, 7%-ot a XXIII. kerületben és épp a legdrágább V. kerületben lehetett.

Sokan befektetési céllal vásárolnak Fotó: Vorigin Dóra

Júniusban még mindig rendkívül magas a befektetési céllal vásárlók aránya Budapesten. Közel minden második adás-vétel mögött ez a szándék állt, míg a második legnagyobb csoport a vevők 25%-ával az első lakásukat vásárlóké lett. Nemcsak a befektetői jelenlét volt magas, de az általuk megvásárolt ingatlanok átlagára is, amely megközelítette a 21 millió Forintot lakásonként. Vidéken nem sok változás történt a vásárlások indítékában, továbbra is a nagyobba költözők teszik ki a vevők 28%-át majd a befektetők jönnek 23%-kal.