Vágólapra másolva!
Szaif Kadhafit távollétében ítélték el, mivel éppen lázadók fogságban van.
Vágólapra másolva!

Tripoliban több mint 30 ember ellen folyik per a 2011-es líbiai felkelés alatt elkövetett bűnök miatt. Bíróság elé állt például az egykori diktátor, Moammer Kadhafi kémfőnöke, Abdallah al-Senousit és az egykori miniszterelnök, Baghdadi al-Mahmoudit.

Hága is keresi

A BBC tudósítása szerint mindkettejüket halálra ítélték, másokra börtönbüntetést szabtak ki, ezek időtartama 5 évtől életfogytig terjed.

Szaif al-Iszlam Kadhafi, Moammer Kadhafi fia Tripoliban Forrás: AFP/Imed Lamloum

Halálos ítéletet hoztak Szaif Kadhafi, a diktátor második fia ellen is, akit azzal vádoltak, hogy

a felkelés alatt szétlövetett egy temetési menetet, és egy mecset látogatói közé lövetett.

Ugyanezekért a bűnökért a hágai Nemzetközi Bíróság is elfogató parancsot adott ki ellene.

Művészként is ismerték

Szaif Kadhafi a rezsim legfelső köreihez tartozott, számos diplomáciai feladatot látott el, és sokan Moammer Kadhafi lehetséges utódjaként emlegették, annak ellenére, hogy semmilyen hivatalos kormányzati pozíciót nem töltött be. Szaif diplomáciai munkáját főként nyugati kapcsolatainak és tanulmányainak köszönhette, Bécsben szerzett mérnöki diplomát, majd

a London School of Economics-ban doktori címet kapott.

Líbiában festőként is ismertté vált, egyik kiállítását olyan cégek is támogatták, mint a Siemens.

Kettészakadt Líbia

A líbiai törvényszék szerint Kadhafi fellebbezhet az ítélet ellen, ez azonban nem lesz könnyű, hiszen jelenleg egy lázadó csoport fogságában van, akik nem hajlandók kiadni Tripolinak. Emiatt az ítéletet is távollétében hozták. A megbukott rezsim emberei felett ítélkező törvényszéket külföldről számos kritika érte, a gyanúsítottak emberjogi szervezetek szerint nem kapnak tisztességes tárgyalást.

Líbia a Kadhafi-rezsim bukása óta rendkívül instabil lett, jelenleg az ország egyik felét a tripoli, a másikat egy tobruki kormány uralja, mindketten egész Líbia törvényes kormányának tartják magukat.