Álommelót vállal az amerikai elnök lánya

Obama
President Barack Obama second from left, walks from Marine One with Vice Commander of the 89th Airlift Wing at Andrew Air Force Base Col. Preston Williamson IV, third from left, followed by his daughter Malia Obama, left, first lady Michelle Obama, second from right and Christine Williamson, to board Air Force One at Andrews Air Force Base, Md., Saturday, Aug. 9, 2014. en route to a family vacation on the Massachusetts island of Martha's Vineyard. President Obama is opening a two-week summer vacation in Martha's Vineyard just as the U.S. is engaged in airstrikes against Islamic militant targets in Iraq. (AP Photo/Jacquelyn Martin) ORG XMIT: MDJM108
Vágólapra másolva!
Felröppentek a pletykák arról, hogy Obama elnök nagyobbik lánya gyakornoknak állt. Bár egyelőre nem erősítették meg a hírt, de ha így van, akkor ő is ahhoz a több ezer amerikai tinihez csatlakozik, aki karrierépítésre váltja fel a nyári fagyizgatást. 
Vágólapra másolva!

Malia Obama, az amerikai elnök elsőszülött lánya céltalanul is lődöröghetne, mint sok hasonló huszonéves amerikai fiatal, ám úgy tűnik, más célok vezérlik a felnőttkor kapujában lévő hölgyet. De a 17 éves Maliát az HBO Csajok című sorozatának felvételén látták, habár a US Weekly forrásai szerint nem csak úgy körülnézett ott, hanem gyakornokként dolgozik. Az információt azonban eddig sem az HBO, sem a First Lady irodája nem erősítette meg.

Malia Obama, az amerikai elnök nagyobbik lánya a NATO olaszországi bázisán Forrás: Getty Images

Ha azonban Malia Obama valóban gyakornokként dolgozik, akkor ő is azon több ezer amerikai középiskolás közé tartozik, akik már nem napozgatásra, fagyizgatásra pazarolják a nyaraikat, hanem ilyenkor is a karrierjük építésén dolgoznak.

Nagyon jól fizetnek a tech óriások

A Millenial Branding és a gyakornoki programokkal foglalkozó Internships.com közös felmérése szerint a középiskolások 77 százaléka érdeklődik a nyári gyakornoki munkák iránt, és erre egyre több nagyvállalatnál van is lehetőség.

A legtöbb helyen ingyen dolgoznak a diákok, de a Szilícum-völgy nagyágyúi jó pénzeket is tudnak fizetni a diákoknak: a Glassdoor munkaközvetítő adatai szerint

a Twitter, a Linkedin és a Facebook havonta átlagosan mintegy 6700 dollárt (mintegy 1,8 millió forint) fizet, az Apple és a Google pedig 6000 dollárt (1,6 millió forint).

A megkérdezett diákok nagy része úgy érzi, jobban jár, ha akár fizetés nélkül is elmegy egy nagyobb céghez gyakornoknak, mint hogy pár dollárért kólát áruljon valahol.

Michael Sayman gyakornokként dolgozott a Facebooknál, de Tim Cook-kal, az Apple vezérével is volt alkalma találkozni Forrás: Courtesy Michael Sayman

Ingyen is megéri

A Pew kutatóintézet adatai szerint a 2008-as pénzügyi krízis óta nagy mértékben visszaesett a nyári munkát vállaló diákok száma, vélhetően azért, mert a legtöbben ingyenmunkát vállalnak olyan helyeken, amelyek később jól mutatnak az önéletrajzaikban és elősegítik a szakmai fejlődésüket.

A kutatás szerint azok a diákok, akik nincsenek kifejezetten rászorulva a pénzre, kifejezetten jól járnak, ha jó helyen vállalnak ingyenmunkát.

Ma már sokkal jobban mutat egy önéletrajzban, ha valaki kávét főz Lena Dunhamnek, mint hogy egész nyáron vízi mentőként barnul a tengerparton.